Imbirowy Śledź w Orzechach Włoskich w Słoiku
Witajcie.Dziś świetny i smaczny pomysł na przystawkę ze śledzia .Smakują korzennie prze dodatek goździków ,imbiru i cynamonu ,a miód nadał im lekkiej słodyczy.Śledzie przygotowujemy 3 dni przed podaniem.Zparaszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::
50 dag.solonych płatów śledzi
3 szkło.mleka
1 szkl.oleju
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
Mały kawałek kory cynamonu
4 goździki
6 ziaren pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
Sos Orzechowy:
::::::::::::::::::::::::::
25 dag.suszonego piernika( startego na tarce)
25 dag.posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżki winnego octu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Do dekoracji :
::::;;;:;:::::::::::::::
Kilak połówek orzechów włoskich
Natka pietruszki
:::::::::::::::::::::;::;;;:;::::::::::::::::::::::::::::::::
Śledzie zalać mlekiem ,odstawić na 24 godziny do lodówki.
Wypłukać je ,osuszyć ,pokroić .
Zagotować olej z imbirem i przyprawami.Kawałki śledzia ułożyć w słoiku ,zalać ostudzoną zalewą z oleju i imbiru,przykryć pokrywką i zostawić na 2-3 dni w lodówce.
Na dzień przed podaniem przygotować sos orzechowy:
miód wymieszać z octem ,imbirem w proszku ,piernikiem zmielonym, orzechami posiekanymi.Śledzie wyjąć z zalewy ,ułożyć na półmisku lub wyporcjować na talerze ,polać sosem ,przykryć folią i na 2-3 godziny wstawić jeszcze do lodówki.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz