Jak Ugotować Ryż na Gołąbki
Witajcie kochani.Dziś podzielę się z Wami tematem gotowania ryżu na gołąbki.Wiem ,temat "rzeka" i każdy to wie ,ale może się znajdzie ktoś kto tego nie wie ha ha ...no nigdy nie wiadomo czy ryż ma być zbyt twardy czy , zbyt miękki ?Dlatego poznajcie sprawdzony sposób na przygotowanie ryżu , który sprawi , że Twoje gołąbki będą jeszcze smaczniejsze ...Jak wiemy ryż to świetny dodatek nie tylko do gołąbków ,ale też do wszelkich innych potraw, a jego uprażenie na sypko to też jest sztuką w sztuce .Podstawą jest ilość wody ,ale najważniejsze to rodzaj ryżu dodany odpowiednio do danej potrawy .Risotto, Suszi potrzebuje ryżu krótko ziarnistego, które się mocno klei.Do gołąbków użyjemy zwykłego ,białego ryżu .Z tak ugotowanym ryżem możemy nadziewać gołąbki , papryki i inne warzywa .Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
1 szkl..ryżu białego
2 szkl.wody zimnej
Sól
Odrobina oleju
:::::::::::::::::::::::::::
Ryż opłukać porządnie na sitku pod strumieniem wody,aż straci biały kolor woda.Zalać go czystą wodą .Posolić i wlać odrobinę oleju ( nie musowo)
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut (czas może się różnić w zależności od rodzaju ryżu). Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Po 5 minutach odkrywamy garnek i delikatnie mieszamy widelcem.
Wskazówki:
Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu. Ryż basmati gotuje się krócej niż np. ryż brązowy.
Aby uzyskać bardziej sypki ryż, można dodać odrobinę oleju lub masła.
Możesz dodać do gotującego się ryżu ulubione przyprawy, np. kurkumę, czosnek granulowany.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz