Jak Zrobić Sos Cebulowy


 

Składniki :
::::;;:::::::::::::
3 cebule pokrojone w plastry 
5 dag.masła
1 szkło.bulionu mięsnego lub drobiowego
Sól
Pieprz
1 łyżka mąki przypalonej na suchej patelni
Odrobina musztardy 
2 ziarnka ziela angielskiego
2 ziarnka utłuczonego jałowca
Listek laurowy
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masło roztopić  i udusić na nim pokrojoną w pół talarki cebulę , podlewając ją co jakiś czas  odrobiną bulionu .Dusimy ją ok. 30 minut,aż całkowicie się rozpadnie i będzie miękka .Dodać musztardę  , wymieszać.Wyciagamy z sosu ziele angielskie i listek laurowy, wyrzucamy.Dodajemy mąkę paloną wymieszaną z łyżką sosu gorącego ( wymieszać w naczyniu i wlać z powrotem do sosu .Mieszamy , aby nam się nie porobiły gluty w sosie.Całość gotujemy jeszcze z 5 minut na małym ogniu.Sos gotowy przecieramy przez sito jeśli lubicie gładki albo podajemy taki jaki jest z kawałkami cebuli .


Komentarze

Popularne posty