Jesienny Krupnik w Chlebowych Miskach
Składniki:
:::::::::::::::::::
1 puszka czerwonej fasoli( suchą trzeba namoczyć na noc)
1 szkl.kaszy perłowej jęczmiennej
1 litr bulionu warzywnego
Żeberka nie wędzone i wędzone dla smaku i wywaru.
1 duża cebula
Garść grzybków suszonych( namoczyć na noc )
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku ( można dodać więcej )
0.5 łyżeczki tymianku
Sól i pieprz do smaku
Smalec/ lub masło klarowane lub olej
Natka posiekana do posypania ale nie musowo
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Namoczoną fasolę przełożyć do garnka , wodą i gotować do miękkości ok.40-60 minut.Odcedzić.Zachowac wodę .
Do garnka włożyć umyte żeberka ,zalać bulionem lub woda z fasoli .Dodać listki laurowe i ziele angielskie jeśli mamy namoczoną fasolę to teraz dodać ,jeśli używamy z puszki damy dopiero pod koniec gotowania krupniku, pokrojone ziemniaki w kostkę .Zagotować ,zmniejszyć gaz i gotować.Na patelni rozgrzać smalec ,zeszklić na nim cebulę ,marchewkę i pietruszkę ,posiekane namoczone suszone grzybki,wycisnąć czosnek.Smażyć przez kilka minut i przełożyć do garnka z żeberkami ,przyprawiamy majerankiem i tymiankiem,solą i pieprzem.Gotujemy wszystko 40 minut na małym ogniu.Po tym czasie dodajemy kasze i gotujemy jeszcze ok.20 minut.aż kaszą będzie miękka.
Chlebkom odkroić górę ( będzie to dekielek),wydrążyć środek zostawiając ok.2 cm w bokach chlebka.Przełożyć zupę do chlebków,posypać posiekaną natką pietruszki, przykryć dekielkiem i zapiec w 230 stopniach przez 6-10 minut.Podawać gorące .Krupnik smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz