Jesienny Rosół Wołowy Mojego Taty Jana


Witajcie kochani.Dziś wlatuje kolejny przepis rodzinny na przepyszny rosół wołowy .Potrawa, która może wydawać się skomplikowana, ale w rzeczywistości jest bardzo prosta. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować klarowny i aromatyczny rosół, który zachwyci całą rodzinę.Niebo w gębie .Zapraszam.

Składniki :
::::::::::::::::::::::
800 gr.wołowiny np.szpondra
Podróbki z kurczaka jak serce , żołądek, wątróbka 
1,5litra wody
2 średnie pietruszki
4 -5 marchewek
Kawałek selera korzeniowego
Por
rzepkę 
Trochę kapusty
Cebulę zrumienioną na ogniu 
Kilka ziarenek czarnego pieprzu
Kilak ziarenek ziela angielskiego
Sól
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Włożyć opłukane mięso do garnka , zalać wodą .Garnek szczelnie przykryć pokrywką i postawić na małym ogniu,gdyż od powolnego gotowania zależy smak  rosołu,zagotować , zebrać szumowiny .Po 1.5 godzinie gotowania włożyć oczyszczone i obrane  warzywa , cebulę opieczoną,posolić rosół do smaku ,wsypać pieprz ziarnisty ,ziele angielskie .I gotujemy dalej na malutkim ogniu "Nie Dolewamy Wody " w trakcie jak nam się rosół będzie gotować.Rosół gotujemy od 3-6 godzin.Im dłużej tym smaczniejszy .Odstawiamy rosół po ugotowaniu na 20 minut przed podaniem go na stół ,aby się ustał ,poczym wlewamy go do wazy przez gęste sito.Podajemy że swojskim makaronem .Smacznego.



Komentarze

Popularne posty