Kandyzowane Pomarańcze


Witajcie kochani :) .Już nie długo będzie zima ,mam nadzieję , że spowita piękna pierzyną śniegu ( chyba jestem zbyt optymistką ).Dlatego już zabieramy się do zrobienia cudownych , chrupiących, słodkich i pełne aromatu – kandyzowane plasterki pomarańczy. To doskonały dodatek do ciast, deserów czy herbaty. Przygotowanie ich w domu jest łatwiejsze niż myślisz! Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się smakiem lata przez cały rok , a przystrojone ciasta będą zachwycać gości Zapraszam 

Składniki:
::::::::::::::::::::
 2 pomarańcze
 2 szklanki cukru
 2 szklanki wody
::::::::::::::::::::::::::::::
Umyć pomarańcze, sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plasterki.
 Zrobić syrop: w garnku zagotować wodę z cukrem , dodać plasterki pomarańczy do syropu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż będą miękkie i przezroczyste.Wyjąć plasterki z syropu i ułożyć na kratce, aby ociekły.
 Suszyć plasterki pomarańczy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami w temperaturze 100°C przez kilka godzin, aż będą suche i lekko błyszczące.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty