Kapusta Kiszona z Grzybkami Suszonymi i Żurawiną
Składniki :
::::::::::::::::::::
1 kg .kiszonej kapusty
50 gr.suszonych grzybków
1 śr.cebula
2 łyżki oleju
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki miodu
Sól i pieprz do smaku
100 gr.świeżej żurawiny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzybki zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.Przelać do garnka i ugotować do miękkości ok.30 minut.Odcedzić ( wodę zostawić z grzybów zostawić ) ostudzić i pokroić drobno.
Kapustę lekko przepłukać pod bieżącą wodą zachowując kwasowości kapusty .Przełożyć do garnka i gotujemy z odrobiną wody z grzybków suszonych i 100 ml.zwyklej wody z kranu.Dodajemy listek laurowy,ziele angielskie.Gitujemy ok.30 minut sprawdzając czy na wodą się nie wygotowała,mieszamy co jakiś czas.Cebulę posiekaną podsmażyć na oleju , dodać pokrojone grzybki suszone ,mieszamy .Dodać cebulę z grzybkami do garnka z kapustą ,wsypać umytą świeżą żurawinę i miód .Całość wymieszać ,posolić ,dodać pieprzu .Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.Kapusta najlepiej smakuje na ciepło .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz