Kapusta Kiszona z Grzybkami Suszonymi i Żurawiną


Witajcie .Dziś przepis na Kiszoną kapustę z grzybami suszonymi i żurawiną ,a to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wyrazisty smak kiszonej kapusty doskonale komponuje się z intensywnym aromatem suszonych grzybów. Dodatek słodkiej żurawiny i miodu  nadaje daniu delikatnej słodyczy i orzeźwiającej kwasowości. To idealna propozycja na odświętny stół lub każdą inną okazję.Zapraszam.

Składniki :
::::::::::::::::::::
1 kg .kiszonej kapusty
50 gr.suszonych grzybków 
1 śr.cebula
2 łyżki oleju
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
2 łyżki miodu
Sól i pieprz do smaku
100 gr.świeżej żurawiny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzybki zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut.Przelać do garnka i ugotować do miękkości ok.30 minut.Odcedzić ( wodę zostawić z grzybów zostawić ) ostudzić i pokroić drobno.
Kapustę lekko przepłukać pod bieżącą wodą zachowując kwasowości kapusty .Przełożyć do garnka i gotujemy z odrobiną wody z grzybków suszonych i 100 ml.zwyklej wody z kranu.Dodajemy listek laurowy,ziele angielskie.Gitujemy ok.30 minut sprawdzając czy na wodą się nie wygotowała,mieszamy co jakiś czas.Cebulę posiekaną podsmażyć na oleju , dodać pokrojone grzybki suszone ,mieszamy .Dodać cebulę z grzybkami do garnka z kapustą ,wsypać umytą świeżą żurawinę i miód .Całość wymieszać ,posolić ,dodać pieprzu .Gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.Kapusta najlepiej smakuje na ciepło .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty