Kiszona Kapusta Leśniczego w Garnku Glinianym
Witajcie kochani .Dziś super przepis na Kiszoną kapustę mojego znajomego leśniczego w garze glinianym,bo nic tak nie smakuje jak domowa, kiszona kapusta, przygotowana według starego, rodzinnego przepisu. Ten wyjątkowy smak i aromat, to wspomnienia z dzieciństwa i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kiszenie kapusty w glinianym garnku, z dodatkiem liścia laurowego, cukru, jałowca i soli, to sprawdzony sposób na uzyskanie chrupiącej i aromatycznej kiszonki, która będzie zdobiła nasz stół przez całą zimę, a dla wielu ten przepis zostanie z nimi na zawsze...
Zanim zaczniemy, przygotujmy wszystkie potrzebne składniki i naczynie. Pamiętajcie, że gliniany garnek nadaje kiszonce wyjątkowy smak.
Składniki :
:::::::::::;;;:;::::::::
Garnek gliniany 2 litrowy , tłuczek drewniany ,ściereczka i coś do obciążania
1 średnia kapusta
2-3 marchewki
Sól
Cukier
Ziarna jałowca
Listek laurowy
:::::::::::::::::::::::::::::::
Kapustę obrać z wierzchnich liści ,ładniejsze dwa zostawić do przykrycia .Marchewkę umyć ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kapustę poszatkować cienko lub pokroić nożem .Kapustę i marchewkę przełożyć do miski i rękoma ugniatać kapustę ,aż puści sok .Teraz wsypujemy po dwie garście kapusty z marchewką ,ubijamy tłuczkiem ,posypujemy 1 łyżeczką cukru ,1 łyżeczką soli ,1 łyżeczką utłuczonego jałowca, 1 listek laurowy.I znów dwie garście kapusty,ubijamy dokładnie i dodajemy po łyżeczce ,cukru ,jałowca i soli, listek laurowy i tak ,aż wszystką kapustę użyjemy .Przykrywamy liśćmi kapusty .Przykrywamy dokładnie ściereczką do środka ,i obciążamy czymś ciężkim .
Komentarze
Prześlij komentarz