Kiszona Kapusta Leśniczego w Garnku Glinianym


 Witajcie kochani .Dziś super przepis na Kiszoną kapustę mojego znajomego leśniczego w garze glinianym,bo nic tak nie smakuje jak domowa, kiszona kapusta, przygotowana według starego, rodzinnego przepisu. Ten wyjątkowy smak i aromat, to wspomnienia z dzieciństwa i tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kiszenie kapusty w glinianym garnku, z dodatkiem liścia laurowego, cukru, jałowca i soli, to sprawdzony sposób na uzyskanie chrupiącej i aromatycznej kiszonki, która będzie zdobiła nasz stół przez całą zimę, a dla wielu ten przepis zostanie z nimi  na zawsze...

Zanim zaczniemy, przygotujmy wszystkie potrzebne składniki i naczynie. Pamiętajcie, że gliniany garnek nadaje kiszonce wyjątkowy smak.


Składniki :

:::::::::::;;;:;::::::::

Garnek gliniany 2 litrowy , tłuczek  drewniany ,ściereczka i coś do obciążania 

1 średnia kapusta

2-3 marchewki

Sól

Cukier

Ziarna jałowca

Listek laurowy

:::::::::::::::::::::::::::::::


Kapustę obrać z wierzchnich liści ,ładniejsze dwa zostawić do przykrycia .Marchewkę umyć ,zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Kapustę poszatkować cienko lub pokroić nożem .Kapustę i marchewkę  przełożyć do miski i rękoma ugniatać kapustę ,aż puści sok .Teraz wsypujemy po dwie garście kapusty z marchewką ,ubijamy tłuczkiem ,posypujemy 1 łyżeczką cukru ,1 łyżeczką soli ,1 łyżeczką utłuczonego jałowca, 1 listek laurowy.I znów dwie garście kapusty,ubijamy dokładnie i dodajemy  po łyżeczce ,cukru ,jałowca i soli, listek laurowy i tak ,aż wszystką kapustę użyjemy .Przykrywamy liśćmi kapusty .Przykrywamy dokładnie ściereczką do środka  ,i obciążamy czymś ciężkim .


Ustawiamy gar na jakiejś tacce  ,żeby kwas , który będzie się wylewał miał gdzie się zatrzymać .

Zostawiamy kapustę do kiszenia w ciepłym miejscu ( u mnie przy kaloryferze).na 3-7 dni ,w zależności jak nam będzie się szybko kisić kapusta .Po 3 dniu sprawdzajmy jaka jest w smaku .Jak będzie gotowa można już ja spożywać lub przełożyć do słoików i wstawić do lodówki .Robimy z niej surówki ,zupy ,bigos ,krokiety i inne pyszności .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty