Klasyczna Zupa z Dyni
To prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również wspierają nasz układ odpornościowy. Jej kremowa konsystencja i słodkawy smak sprawiają, że jest uwielbiana przez dorosłych i dzieci.
Składniki:
::::::::::::::::::
1 kg dyni (np. Hokkaido)
2 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
Sól, pieprz,
gałka muszkatołowa do smaku
Opcjonalnie: śmietana do dekoracji
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Dynię obrać , usunąć pestki i pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez prasę.
Warzywa zeszklić na rozgrzanym maśle.Dodać cebulę, czosnek i chwilę podsmażyć, przełożyć do garnka .
Do garnka z podsmażonymi warzywami dodać dynię, ziemniaki i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw.
Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem.Doprawić zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Gotową zupę podawać gorącą, posypaną świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie łyżką śmietany.
Wskazówki:
Możesz użyć dowolnej odmiany dyni, np. Hokkaido, piżmowej czy zwyczajnej.
Aby wzbogacić smak zupy, możesz dodać do niej szczyptę kurkumy, imbiru lub odrobinę chili.
Jeśli lubisz gęstszą zupę, dodaj mniej bulionu.
Zupę możesz podawać z grzankami, prażonymi pestkami dyni lub płatkami chili.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz