Klasyczne Gołąbki Wołowe
Witajcie.Dziś przepis na klasyczne domowe gołąbki z kapusty wypełnione aromatycznym farszem z wołowiny, delikatnie duszone w bogatym sosie pomidorowym – to klasyczne danie polskiej kuchni, które zachwyci podniebienia wszystkich miłośników domowych obiadów.
Składniki:
::::::::::::::::::
Na gołąbki:
1.5 kg.kapusty
700 gr.wołowiny
1-2 łyżki bardo zimnej wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Majeranek
Na sos:
::::::::::::::::
2 cebule
0.5 litra bulionu wołowego
400 ml.passaty pomidorowej
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz
Liść laurowy
Ziele angielskie
':::::::::::::::::::::::::::::
Z kapusty usunąć głąb i sparzyć liście wrzątkiem.Odciać twarde części liści .
Wołowinę zmielić na małych oczkach sitku( jak na mak) maszynką do mielenia.
Do miski włożyć mięso mielone wołowe,posiekaną drobno cebulę i czosnek, odciśniętą bułkę ,zimną wodę i przyprawić , wymieszać bardzo dokładnie .
Na każdy liść kapusty nałożyć porcję farszu i zwinąć w gołabka.Do dużego garnka wkładamy kilka listków małych z kapusty ,ułożyć ściśle gołąbki .Teraz zrobić sos :na oleju zeszklić cebulę ,dodać bulion ,passate,przyprawy i liść laurowy z zielem angielskim.Sosem zalać od razu gołąbki w garnku.Dusić pod przykryciem 2 godziny .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz