Korzenny Sernik Danuśki
Witajcie kochani.Dziś podzielę się moim ulubionym sernikiem korzennym,stworzonym przez ze mnie dla siebie ha ha ...Zawarłam w nim wszystkie zimowe smaki jakie lubię .Wyszedł w smaku cudowny ,puszysty.Gorąco polecam go wypróbować , a się nie zawiedziecie.Zapraszam.
Składniki na spód :
::::::;;;;;::::::::::::::::::::::
200 gr.ciasteczek speculoos ( korzennych)
100 gr.roztopionego masła
Masa Serowa:
:::;;;;;;;::::::::::::::::
1 kg.sera mielonego
20 dag.cukru pudru
1 duża garść suszonych śliwek drobno posiekana
starta skórka z 1 całej pomarańczy
1 szkl.śmietany kremówki 36%
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
::;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Spód: Ciasteczka rozgniatamy wałkiem na pył lub zmielić .Masło roztopić i połączyć z mielonymi ciasteczkami .Formę Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,wyłożyć na nią masę ciasteczkową i dokładnie uklep.
Masa Serowa:wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać masę serową na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 60-75 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
Wykończenie: Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. Następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz