Korzenny Sernik Danuśki


 Witajcie kochani.Dziś podzielę się moim ulubionym sernikiem korzennym,stworzonym przez ze mnie dla siebie ha ha ...Zawarłam w nim wszystkie zimowe smaki jakie lubię .Wyszedł w smaku cudowny ,puszysty.Gorąco polecam go wypróbować , a się nie zawiedziecie.Zapraszam.


Składniki na spód :

::::::;;;;;::::::::::::::::::::::

200 gr.ciasteczek speculoos ( korzennych)

100 gr.roztopionego masła


Masa Serowa:

:::;;;;;;;::::::::::::::::

1 kg.sera mielonego

20 dag.cukru pudru 

1 duża garść suszonych śliwek drobno posiekana

starta skórka z 1 całej pomarańczy 

1 szkl.śmietany kremówki 36%

 4 jajka

  2 łyżki mąki ziemniaczanej

  2 łyżeczki przyprawy do piernika

 1 łyżeczka proszku do pieczenia

::;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Spód: Ciasteczka rozgniatamy wałkiem na pył lub zmielić .Masło roztopić i połączyć  z mielonymi ciasteczkami .Formę Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,wyłożyć na nią masę ciasteczkową i dokładnie uklep.

Masa Serowa:wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać masę serową na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 60-75 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

  Wykończenie: Po upieczeniu pozostaw sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. Następnie schłódź w lodówce przez kilka godzin.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty