Krokiety z Serem I Pieczarkami


Witajcie kochani.Dziś przepis na moje ulubione krokiety , które już za czasów mojej młodości ( czyli bardzo dawno ha ha )
  robiła moja mama ,to były najlepsze krokiety na świecie. Ich zapach unosił się po całym domu i zwabiał nas do kuchni. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem, który od lat cieszy się w mojej rodzinie ogromną popularnością.Zapraszam.

Składniki :
:::::::::::::::::::
Ciasto:
:::::::;;;;;
4 szkl.mąki pszennej
2 szkl.mleka
2 szkl.wody
2 jajka
Olej do smażenia 
Farsz:
:::;:;;;;;;
1 kg.pieczarek
2 cebule 
Masło do smażenia 
50 dag.żółtego sera
1 jajo
Sól
Pieprz 
Do panierowania :
:::::::::::::::::::::::::::::::
2 jajka
Bułka tarta
Masło do smażenia 
::::;;;;::::::::::::::::::::::::::
Nasamprzód przygotujemy ciasto.Wszsytkie składniki miksujemy na gładką masę i odstawiamy na 30 minut by ciasto odetchnęło ...potem smażymy naleśniki.
Pieczarki i ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach .Cebulę drobno siekamy .Na patelni rozgrzać masło ,dodać cebulkę ,smażyć na złoty kolor ,dodać starte pieczarki ,pieprz i sól ,smażyć do momentu ,aż pieczarki pozbędą się wszystkiej wody.Odstawiamy,teraz dodajemy żółty ser ,mieszamy .Farszem smarujemy naleśniki ,zwijamy w formę krokieta .W miseczce roztrzepujemy jajka ,   a do drugiej wsypujemy bułkę tartą.Krokiety  moczymy dokładnie z każdej strony w jajkach a potem w bułce tartej . Smażymy na mocno rozgrzanym maśle na złoty kolor.Podajemy jako samodzielne danie lub do zup.Smacznego.



Komentarze

Popularne posty