Kujawskie Pierniczki z Ziemniakami

Witajcie kochani.Dziś przepis na mięciutkie ,przesmaczne pierniczki domowe ,gotowe zaraz po upieczeniu do schrupania.Jest to wyjątkowa słodka przekąska , która łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Te niezwykłe pierniczki, wpisane na listę produktów tradycyjnych, zachwycają delikatnym smakiem i wyjątkową strukturą, za którą odpowiada nietypowy składnik – ziemniaki.Choć toruńskie pierniki cieszą się większą sławą, to kujawskie gospodynie od lat pielęgnowały własne, unikalne receptury. Dodatek ziemniaków do ciasta piernikowego był na Kujawach praktykowany już od wielu lat. Tarka ziemniaczana dodawała piernikom puszystości i sprawiała, że dłużej zachowywały świeżość.Pierniki z ziemniakami to nie tylko słodki przysmak, ale również świadectwo bogatej kulinarnej tradycji regionu kujawskiego. Dzięki staraniom lokalnych społeczności, przepis na te wyjątkowe pierniki przetrwał do dziś i cieszy się rosnącą popularnością.Smacznego.

Składniki:

::::::::::;;;;;;;;::: 

250 gr.gotowanych ziemniaków 

250 gr.miodu gryczanego

150 gr.masła

450 gr.mąki tortowej

1 łyżka czubata przyprawy do piernika

1.5 czubatej łyżki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ugotowane ziemniaki bez soli jeszcze gorące dokładnie rozgnieść tłuczkiem .Miód wlać do garnka,podgrzać lekko i wsypać cukier .Mieszając podgrzewać i uważać aby się miód nie  skarmelizował .Gdy cukier się nie co rozpuści dodać masło ,ciągle mieszać ,aż połączą się składniki.Dodac utłuczone ziemniaki i zmiksować mikserem na gładką masę .Zostawić do przestygnięcia.Przestudzona masę wlać do dużej miski ,dodać mąkę ,przyprawę do piernika,,kakao ,sodę ,wbić jajko..Wyrobić jednolite ciasto.Nie podsypywać mąką bo ciasto się nie klei.Wykrawac ciasteczka foremkami ,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 160 stopniach ok.10 minut .Pierniczki po upieczeniu polukrować.Smacznego.




 

Komentarze

Popularne posty