Kurczak Duszony ze Śliwkami Suszonymi i Oliwkami


Witajcie kochani .Dziś przeniesiemy się do kraju pachnących oliwek ,cudownych orientalnych przypraw ,pięknej ceramiki i pustynnych krajobrazów  - do Maroka.Gdzie dania tam mają słodko- słone smaki,aromatyczne zioła i wyrazisty charakter.W tym przepisie poznacie prawdziwą tajemnicę smaku Orientu.Kurczak duszony ze śliwkami i oliwkami to podróż kulinarna pełna niespodziewanych połączeń smakowych. Delikatne mięso, słodkie owoce i pikantne przyprawy stworzą niezapomniane wrażenie.Inspiracją do tego przepisu były tradycyjne dania kuchni marokańskiej. Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::
1 kg .udek bez kości lub piersi z kurczaka lub kawałki różne kurczaka
200 g suszonych śliwek
100 g zielonych oliwek bez pestek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Sól i pieprz do smaku
Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Masło+oliwa z oliwek
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::   
  Kurczaka umyć , osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, papryką i kminem.Cebulę i czosnek posiekać drobno. Śliwki  suszone pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać oliwę z oliwek i dodać masło ,dobrze rozgrzać i podsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni.
 Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez chwilę, aż zmiękną.
 Dodać śliwki, oliwki i rozmaryn. Zalać niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Wskazówki:
 Można też  użyć świeżych śliwek, ale wcześniej je trzeba  poddusić , aby zmiękły.
 Zamiast zielonych oliwek możesz użyć czarnych.
Dla bardziej intensywnego smaku można dodać do potrawy odrobinę czerwonego wina.
Pod koniec duszenia możesz zagęścić sos niewielką ilością mąki rozrobionej w wodzie.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty