Kurczak Duszony ze Śliwkami Suszonymi i Oliwkami
Składniki:
::::::::::::::::::
1 kg .udek bez kości lub piersi z kurczaka lub kawałki różne kurczaka
200 g suszonych śliwek
100 g zielonych oliwek bez pestek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Sól i pieprz do smaku
Gałązka rozmarynu (opcjonalnie)
Masło+oliwa z oliwek
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kurczaka umyć , osuszyć i pokroić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem, papryką i kminem.Cebulę i czosnek posiekać drobno. Śliwki suszone pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać oliwę z oliwek i dodać masło ,dobrze rozgrzać i podsmażyć kawałki kurczaka z każdej strony, aż się zarumieni.
Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez chwilę, aż zmiękną.
Dodać śliwki, oliwki i rozmaryn. Zalać niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Wskazówki:
Można też użyć świeżych śliwek, ale wcześniej je trzeba poddusić , aby zmiękły.
Zamiast zielonych oliwek możesz użyć czarnych.
Dla bardziej intensywnego smaku można dodać do potrawy odrobinę czerwonego wina.
Pod koniec duszenia możesz zagęścić sos niewielką ilością mąki rozrobionej w wodzie.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz