Makowiec" Kwiat"
Makowiec w kształcie kwiatka to wyjątkowe połączenie delikatnego ciasta drożdżowego z aromatyczną masą makową. Ten efektowny wypiek nie tylko zachwyci swoim wyglądem, ale też rozpływa się w ustach. Idealny na specjalne okazje! Przepis łatwy dla każdego.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::
Będziemy potrzebować foremki o śr. 26 cm.i szklankę do wycinania kółek.
Ciasto:
:::::::::::
50 dag.mąki tortowej
120 ml.ciepłego mleka
120 ml.jogurtu naturalnego ( 5 łyżek)
3 żółtka
25 gr.świeżych drożdży
4 łyżki cukru/ lub innego słodzidła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Masa makowa - ulubiona
Lukier:
::::::::::::::
0.5 szkl.cukru pudru
Sok z cytryny
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Z 1 łyżki mąki ,drożdży ,1 łyżeczki cukru i 50 ml.ciepłego mleka zrobić rozczyn ,wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15-20 minut.
Do miski przesiać resztę mąki,sól, zaczyn wyrośnięty,cukier ,cukier waniliowy,jogurt naturalny,resztę ciepłego mleka,żółtka ,wyrobić na gładkie ciasto .Z ciasta uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę .Po tym czasie odgazować pięścią ciasto ,blat podsypać odrobiną mąki ,rozwałkować ,wycinać szklanką krążki .Na ciasto nałożyć łyżkę farszu ,złożyć na pół , zlepiając z obu stron końce ,mak ma być widoczny . Układać ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą .Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia pod przykryciem .Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 25-30 minut ,góra dół...Ostudzić ,posmarować utartym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz