Mamine Krajanki Makowe


Witajcie kochani.Dzis przepis ,które też jest lata w moim domu i uwielbianym przez wszystkich jest "Mamina krajanka"- to nie tylko ciasto, to podróż w czasie. Słodki aromat drożdży, chrupiąca skórka i delikatne nadzienie z maku, polane miodem – smaki dzieciństwa, które nigdy się nie nudzą. Przygotujmy razem to wyjątkowe ciasto i podzielmy się nim z najbliższymi.

Składniki:
:::::::::::::::::
5 szkl .mąki tortowej
2 jajka
2 kostki masła
1 szkl.gęstej śmietany18%
3 łyżki cukru 
10 dag.  świeżych drożdży 
1 żółtko do smarowania
1 op.maku z bakaliami z puszki 
0.5 szkl.miodu gryczanego/ można użyć inny 
::;::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zagnieść ciasto .Masło ( lekko miękkie ) posiekać z mąką,dodać jajka . Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem ,wlać do ciasta,wyrobić .Wstawić na 30 minut do lodówki .Po tym czasie wyjąć ,rozwałkować na cienkie placek prostokątne ,rozsmarować na nim mak.Zwinać ciasto w rulon,pokroić na kawałki ok.3 cm.W każdym kawałku robimy przez środek wgłębienie patyczkiem zmień do szaszłyków .Smarujemy każdy kawałek ciasta roztrzepanym jajem .Układamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut ( na rumiano).Gorące przekładamy do miski i polewamy obficie miodem,lekko mieszamy .Przykrywamy ściereczką , ostudzić.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty