Mamine Krajanki Makowe
Składniki:
:::::::::::::::::
5 szkl .mąki tortowej
2 jajka
2 kostki masła
1 szkl.gęstej śmietany18%
3 łyżki cukru
10 dag. świeżych drożdży
1 żółtko do smarowania
1 op.maku z bakaliami z puszki
0.5 szkl.miodu gryczanego/ można użyć inny
::;::::::::::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Zagnieść ciasto .Masło ( lekko miękkie ) posiekać z mąką,dodać jajka . Drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem ,wlać do ciasta,wyrobić .Wstawić na 30 minut do lodówki .Po tym czasie wyjąć ,rozwałkować na cienkie placek prostokątne ,rozsmarować na nim mak.Zwinać ciasto w rulon,pokroić na kawałki ok.3 cm.W każdym kawałku robimy przez środek wgłębienie patyczkiem zmień do szaszłyków .Smarujemy każdy kawałek ciasta roztrzepanym jajem .Układamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut ( na rumiano).Gorące przekładamy do miski i polewamy obficie miodem,lekko mieszamy .Przykrywamy ściereczką , ostudzić.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz