Mioduszka - Karmelowe Łamańce



Witajcie kochani .Dziś podzielę się z Wami  rodzinnym przepisem na "Mioduszkę " czyli 
Karmelki miodowe , które są słodką nostalgią z lat dzieciństwa.Zapraszam i Ciebie do przygotowania domowej , karmelkowej  Mioduszki, która przeniesie  Cię wprost do dzieciństwa. Ich delikatny smak i przyjemna chrupkość to idealne połączenie. Przygotowanie tych słodkości jest niezwykle proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich.Mioduszka jest chrupiąca, słodka i nieodparcie pociągająca. Przygotuj się na prawdziwą eksplozję smaku! Dzięki naszemu przepisowi stworzysz słodki upominek dla domowników ,który roztopi każde serce. Uwaga, uzależnia!
Nie możemy zagwarantować, że po spróbowaniu tej Mioduszki  nie będziesz chciał/a robić zapasów na cały rok. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawią, że szybko staną się Twoim ulubionym słodkim grzeszkiem.Zapraszam.

Składniki :
:::::::::::::::::::::
 200 g cukru
 100 g miodu
 4 łyżki wody
 1 łyżka sody oczyszczonej
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 Przygotować formę: Wyłożyć formę tortownicę (lub inną żaroodporną) folią aluminiową i posmarować olejem.
 W garnku umieścić cukier, miód i wodę. Podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i osiągnie kolor jasnego syropu klonowego.
Zdjąć garnek z ognia i szybko dodać sodę oczyszczoną, dokładnie mieszając. Masa zacznie mocno rosnąć.
 Natychmiast przelać masę do przygotowanej formy. Nie wyrównywać jej , po prostu przelej...
  Zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
 Gotowe! Po stwardnieniu pokrój na kawałki.
Porada:
Po dodaniu sody masa szybko twardnieje, więc działaj sprawnie.
 Nie dotykaj gorącej masy, może poparzyć!
 Możesz dodać do masy odrobinę soli, kakao lub innych ulubionych przypraw.
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty