Najlepsze Ciasto Drożdżowe


 Witajcie kochani.Dziś wspaniały przepis na najlepszy drożdżowiec z cudownie pachnąca startą skórką pomarańczową.Ciasto pięknie wyrasta ,jest puszyste i delikatne ,aż ślinka cieknie .Podane z masełkiem to niebo w gębie ...zapraszam .


Składniki:
:::::::::::::::::::
Kreskówka 2 szt. o wymiarach 20x10
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
Używać bardzo dobrej mąki 

Zaczyn na ciasto drożdżowe:
::::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
25 gr.świeżych drożdży
100 ml.ciepłego mleka
10 gr.cukru
1 łyżka mąki
:::::::::::::;:::;:::::
Drożdże wymieszać w garnuszku z ciepłym mlekiem ,cukrem i mąką,wymieszać , przykryć ściereczką ,odstawić na 20 minut.

Ciasto:
:::::::::::
500 gr.mąki torfowej
60 ml.oleju
90 gr.cukru
100 ml.ciepłego mleka
2 jajka
1 żółtko ( białko zostawić do posmarowania ciasta ).
Szczypta soli
Skórka otarta z pomarańczy lub kilka kropel zapachu pomarańczowego 
::::::;;;;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do mąki przesianej w misce dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy,ciepłe mleko ,olej ,cukier, sól,wbić jajka ,dodać żółtko,wszytko wyrobić .Jeśli ciasto jest rzadkie dodać jeszcze 1 lub 2 łyżki mąki .Ciasto odstawić na 2 godziny .
Po wyrośnięciu ciasta ,przełożyć jena blat ,chwilę wyrabiać ,przełożyć  do foremek keksowych (2szt.) o wymiarach 20cm.x 10 cm.Przykryć ściereczką i zostawić na 40 minut.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.Po tym czasie smarujemy ciasto białkiem i posypujemy kruszonką ciasto obficie .Pieczemy w 180 stopni przez 25-30 minut.Smacznego.

Kruszonka do ciasta :
:::;;;:::::::::::::::::::::::::::::::
100 gr.masła miękkiego 
140 gr.mąki
100 gr .cukru
:::::::::::::::::::::::::
Zagnieść masło z mąką i cukrem ,rozkruszyć ją między palcami.Posypać gotowe ciasto.Smacznego.




Komentarze

Popularne posty