"Niebiańska "Strucla Makowa"
Witajcie kochani .Dziś na warsztat wlatuje moja najlepsza strucla Makowa jaką robiłam , a prawdziwość moich słów potwierdza wiele osób , które wprowadziły na stałe do swojego menu odświętnego .Bardzo długo tego przepisu szukałam ,bo niestety stare moje blogi kulinarne na których był przepis zostały wraz z całą platformą usunięte .Jednak gdyby nie jedna osoba ( dziękuję kochana Haniu )która zachowała wydruk tego przepisu ,dziś bym nie mogła się z Wami nim podzielić .Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::
Ciasto:
:::::::::::::::::::
50 dag.mąki tortowej pszennej plus do podsypywania
30 dag.świeżych drożdży
1 czubata łyżka cukru pudru
1 starta skórka z całej pomarańczy ( dużej )
60 ml.ciepłej wody
2 jajka
1 łyżka czubata roztopionego masła
3 łyżki gęstej śmietany 18%
1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem.
Masa Makowa:
:::;;;::::::::::::::::::::::
20 dag.maku niebieskiego
10 dag.masła
1 op.migdałów zmielonych
1 jajko
1 czubata łyżka cukru pudru
Aromat rumowy
Po 1 łyżce rodzynki skórki pomarańczowej
Sok z 1 cytryny
Lukier:
::::::::::::::
1 białko
1 szkl.cukru pudru
::::;::::::::::::::::::::::::::::::
Ciasto drożdżowe:
Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dolać ciepłej wody rozetrzeć drożdże na gładką masę ,przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
Jajka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem.Make przesiać przez sito do miski ,dodać dużą szczyptę soli.Zrobic w mące dołek , wlać utarte jajka ,dodać zaczyn drożdżowy ,startą skórkę z pomarańczy ,dorzucić masło roztopione i wlać śmietanę .Zagnieść elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Masa Makowa:
Mak przepłukać na sicie , zalać go wrzącym mlekiem , i gotować na malutkim ogniu ok.15 minut.Mak odcedzić , ostudzić , zmielić trzykrotnie na najdrobniejszym sicie .Białka oddzielić od żółtek.Masło miękki zmiksować z cukrem i żółtkiem na puszystą masę .Stopniowo dodawać po łyżce mak , cały czas mieszając .Dodać aromat rumowy ( kilka kropel).Rodzynki namoczyć w alkoholu na chwilę lub sparzyć je wrzątkiem ,odcedzić i osuszyć .Migdały i skórkę pomarańczową dodać do maku , wymieszać.Białko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki , ostrożnie mieszając łopatką.
Zawijamy Makowca:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przecinamy na dwie części .Rozwałkowujemy każda osobno , ale niezbyt cienko ( ciasto mogłoby wtedy pęknąć ).Nakładamy farsz makowy ,zostawiając 2 cm brzegi.Zwijamy w rulon ,brzegi smarujemy żółtkiem,zlepić i pos- marować teraz wierzch ciasta . Ułożyć strucle łączeniem do dołu na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 160-180 temperaturze przez 35-40 minut na złoty kolor Studzimy.Utrzec lukier do białości ,posmarować nim dokładnie strucle ,zostawić do wysuszenia się lukru .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz