"Niebiańska "Strucla Makowa"


 Witajcie kochani .Dziś na warsztat wlatuje moja najlepsza strucla Makowa jaką robiłam , a prawdziwość moich słów potwierdza wiele osób , które  wprowadziły na stałe do swojego menu odświętnego .Bardzo długo tego przepisu szukałam ,bo niestety stare moje blogi kulinarne na których był przepis zostały wraz z całą platformą usunięte .Jednak gdyby nie jedna osoba ( dziękuję kochana Haniu )która  zachowała wydruk tego przepisu ,dziś bym nie mogła się z Wami nim podzielić .Zapraszam.


Składniki:

::::::::::::::::::::

Ciasto:

:::::::::::::::::::

50 dag.mąki tortowej pszennej plus do podsypywania

30 dag.świeżych drożdży

1 czubata łyżka cukru pudru

1 starta skórka z całej pomarańczy ( dużej )

60 ml.ciepłej wody 

2 jajka

1 łyżka czubata roztopionego masła 

3 łyżki gęstej śmietany 18%

1 żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem.

Masa Makowa:

:::;;;::::::::::::::::::::::

20 dag.maku niebieskiego 

10 dag.masła

1 op.migdałów zmielonych 

1 jajko

1 czubata łyżka cukru pudru

Aromat rumowy

Po 1 łyżce rodzynki skórki pomarańczowej 

Sok z 1 cytryny

Lukier:

::::::::::::::

1 białko 

 1 szkl.cukru pudru 

::::;::::::::::::::::::::::::::::::



Ciasto drożdżowe:

Drożdże pokruszyć do miseczki , dodać 2 łyżeczki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dolać ciepłej wody rozetrzeć drożdże na gładką masę ,przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.

Jajka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem.Make przesiać przez sito do miski ,dodać dużą szczyptę soli.Zrobic w mące dołek , wlać utarte jajka ,dodać zaczyn drożdżowy ,startą skórkę z pomarańczy ,dorzucić masło roztopione i wlać śmietanę .Zagnieść elastyczne ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Masa Makowa:

Mak przepłukać na sicie , zalać go wrzącym mlekiem , i gotować na malutkim ogniu ok.15 minut.Mak odcedzić , ostudzić , zmielić trzykrotnie na najdrobniejszym sicie .Białka oddzielić od żółtek.Masło miękki zmiksować z cukrem i żółtkiem na puszystą masę .Stopniowo dodawać po łyżce mak , cały czas mieszając .Dodać aromat rumowy ( kilka kropel).Rodzynki namoczyć w alkoholu na  chwilę lub sparzyć je wrzątkiem ,odcedzić i osuszyć .Migdały i skórkę pomarańczową dodać do maku , wymieszać.Białko ubić dokładnie na sztywno i porcjami dodawać do mąki , ostrożnie mieszając łopatką.

Zawijamy Makowca:

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przecinamy na dwie części .Rozwałkowujemy każda osobno , ale niezbyt cienko ( ciasto mogłoby wtedy pęknąć ).Nakładamy farsz makowy ,zostawiając 2 cm brzegi.Zwijamy w rulon ,brzegi smarujemy żółtkiem,zlepić i pos- marować teraz wierzch ciasta . Ułożyć strucle łączeniem do dołu na wyścielonej papierem do pieczenia  blaszce i pieczemy w 160-180 temperaturze przez 35-40 minut na złoty kolor Studzimy.Utrzec lukier do białości ,posmarować nim dokładnie strucle ,zostawić do wysuszenia się lukru .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty