Piernik z Marcepanem i Masą Grysikową
Ten przepis na Piernik z Masą Grysikową, marcepanem i dżemem porzeczkowym to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie wilgotnego ciasta piernikowego, delikatnej , masy grysikowej, słodkiego marcepanu i kwaskowatego dżemu tworzy niezapomniane doznania smakowe. Przygotuj się na pochwały!
Składniki :
:::::::::::::::::::
Ciasto Piernikowe:
::::::::::::::::::::::::::::::::
30 dag.mąki tortowej
0.5 szkl.oleju
3/4 szkl.cukru
1 szkl.mleka
3 jajka
3 łyżki miodu gryczanego
150 gr. Dżemu porzeczkowego
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ławy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kawałki marcepanu
Szczypta soli
Masa Grysikowa:
::::::::::::::::::::::::::::
1 szkl.mleka
3 płaskie łyżki kaszy manny
3 kopiaste łyżki cukru
10 dag.masła miękkiego
3 łyżki dżemu porzeczkowego
Polewa Czekoladowa:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
10 dag.masła
4 kopiaste łyżki kakao
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Masło ,cukier ,miód ,dżem ,kakao, przyprawę do piernika ,cynamon i kawę rozpuszczamy w garnku.Podgrzewamy na małym ogniu , aż się wszsytko rozpuści i połączy .Zdjąć z palnika , ostudzić.Mąkę tortową przesiać , wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia .Do ostudzonej masy dodać żółtka, a następnie naprzemiennie mąkę z dodatkami oraz wlać mleko. wszsytko krótko zmiksować mikserem .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni .
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodać pianę do masy i delikatnie wymieszać łyżką.Gotowe ciasto przelać do niezbyt dużej blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą . Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok.60 minut.Do suchego patyczka.Wyjąć i ostudzić .
Masa -
Mleko podgrzewać z cukrem w rondelku, a gdy będzie gorące , wsypać kaszę mannę i energicznie mieszać , aż zgęstnieje .Zdjąć z ognia i Miękkie masło utrzeć mikserem do puszystości ,dodając stopniowo po łyżce masę grysikową,miksować.
Polewa na Ciasto -
Do garnuszka wlać mleko ,dodać cukier puder ,podgrzewać.Gdy cukier się dobrze rozpuści ,dodać pokrojone w kosteczkę masło i mieszać , aż się rozpuści .Garnuszek zdjąć z ognia ,wsypać przesiane kakao o dobrze wymieszać do uzyskania gładkiej ,błyszczącej polewy.Zostawić do wystudzenia ,aż zacznie gęstnieć .
Ciasto piernikowe wyjąć z blaszki i przekroić na dwie części.Jeśli piernik górę ma wybrzuszoną to delikatnie czubek odciąć , aby ciasto było równe,bez garbów .Dolny blat piernika posmarować dżemem porzeczkowym , na nim nałożyć krem grysikowy i znów blat piernika .
Gęstniejącą polewą oblać obficie piernik ( wygładzić szpatułką).Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin lub całą noc .Udekorować według własnego gustu.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz