Pierogi z Grzybów Suszonych ze Śledziem
Witajcie .Zapewne Was zaskoczę tymi pierogami ,ale u nas się je tak jadło w domu od pokoleń.Rodzice zawsze mówili ,że to właśnie one najlepiej smakują z aromatyczną zupą grzybową i delikatnym farszem grzybowo - śledziowym, to są właśnie smaki dzieciństwa naprawdę warte zapamiętania .Jest to też świetna alternatywa dla uszek ,kołdunów czy ravioli.Smakują fantastycznie , dlatego pragnę , abyście i Wy mogli zaznać tych wyjątkowych smaków.Zapraszm.
Składniki:
::;;;;;::::::::::::
Ciasto:
2 szkl.mąki pszennej
Ok.1 szkl.goracej wody
2 łyżki masła
Sól
Farsz do pierogów :
::;;;;;;::::::::::::::::::::::::::
30 dag.namoczonych i ugotowanych grzybków suszonych , posiekanych drobno.
2-3 śledzie małe
1 nieduża cebula drobno posiekaną
Sól
Olej lniany
:::::::::::::::::::;::::::::::::::::::::
Grzybki ugotowane posiekać .Śledzie namoczyć w mleku ,drobno posiekać.
Cebulę drobno posiekaną przesmażyć na oleju na złoty kolor ,dodać posiekane grzybki ,przesmażyć chwilę ,zdjąć z ognia ,dodać posiekane śledzie ,wymieszać.
Do miski wsypać mąkę ,dodać sól ,wlać gorąca wodę ,dodać masło ,zagnieść miękkie ciasto.Przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut by doszło do siebie .
Ciasto rozwałkować ,wycinać krążki ,nakładać farsz ,zlepiać pierogi.Gotujemy w osolonej wodzie , 2-3 minut od wypłynięcia pierogów .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz