Pierogi z Kapusty Kiszonej i Suszonych Grzybków
Składniki :
::::;;;;;;;;;:::::::
Ciasto:
500 g mąki
50 ml gorącej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
200 g suszonych grzybów - namoczyć dzień wcześniej ,ugotować i posiekać drobno
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka majeranku
Sól do smaku
::;;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Na stolnicę przesiać mąkę ,dodać sól .Zrobić w mące dołek i wlać gorącą wodę oraz dodać jajko .Wyrobić elastyczne ciasto .Zwinąć je w folię spożywczą i odstawić ciasto na 30 Namoczone grzyby na noc ,ugotować przez 20 minut w.wodziw z dodatkiem łyżeczki cukru( tak cukru ,cukier wydobywa z nich cudny smak ) , odcedzić ( wodę zostawić do kapusty)drobno posiekać,odstawić.Kapuste kiszoną lekko opłukać i ugotować z wodą po grzybkach 150ml.Odcedzić i posiekać.Cebulę , czosnek posiekać ,zeszklić na oleju.Dodać grzyby posiekane i kapustę .Przyprawić solą ,pieprzem i majerankiem.Dusić całość przez około 15 minut.
Na stolnicy rozwałkować ciasto na cienką warstwę .Wykrawać szklanką koła.Nakładać farsz na środek każdego koła i zlepiać brzegi .Gotować pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podajemy polane roztopionym masłem, z cebulką lub posypane świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!
Wskazówki:
Możesz dodać do farszu odrobinę słodkiej papryki, aby wzbogacić smak.
Jeśli lubisz, możesz usmażyć pierogi na patelni z dodatkiem cebuli.
Aby ciasto było bardziej elastyczne, możesz dodać do niego łyżkę oleju.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz