Ryba Na Czerwono


Witajcie kochani.Dzis przepis na rybę na czerwono .To jedno z najbardziej lubianych polskich dań. Jej słodko-kwaśny sos, który nadaje potrawie charakterystyczny kolor, zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem. To danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.Ryba na czerwono to kulinarna perełka polskiej kuchni, szczególnie popularna w regionach nadmorskich. Jej korzenie sięgają tradycyjnych receptur, które z pokolenia na pokolenie przekazywane są w polskich domach.
Danie to jest połączeniem delikatnego mięsa ryby z wyrazistym sosem na bazie pomidorów to kwintesencja smaku ryby na czerwono. To danie, które zachwyci każdego miłośnika kuchni polskiej.Zapraszam.

Składniki:
:::::::::::::::::::
1 kg.chudej ryby
2 pomidory
2 cebule
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 szkl.bulionu mięsnego 
2 łyżki masła
Po łyżeczce estragonu i tymianku
1 liść laurowy
Sól
Pieprz 
:::::::::::::::::::::::::::
Paprykę umyć ,oczyścić z nasion i drobno pokroić.Cebulę obrać ,umyć i posiekać.W rondlu rozgrzać masło , włożyć warzywa i smażyć ok.5 minut bez przerwy mieszając .Rybę umyć , osuszyć i podzielić na kawałki .Włożyć na patelnię i obsmażyć z każdej strony na złoty kolor .Pomidory pokroić na ćwiartki i dodać do reszty składników .Całość posypać posiekanym czosnkiem i ziołami.Wlac gorący bulion,przyprawić solą i pieprzem,dodać liść laurowy i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok.20 minut.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty