Śledź Po Tatarsku


Witajcie kochani .Dziś przepis na Śledzia po Tatarsku, który jest klasykiem w polskiej kuchni.Jest to bardzo smaczna przystawka, która gości  na wielu stołach, szczególnie podczas świąt. Jego wyrazisty smak i aromat zawdzięcza połączeniu śledzia, cebuli, jajka i różnych przypraw. Choć nazwa może sugerować pochodzenie, to danie to jest w pełni polską tradycją.
Śledź po tatarsku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie słonego śledzia, słodkiej cebuli i wyrazistych przypraw tworzy niepowtarzalny smak.
Przygotowanie śledzia po tatarsku nie wymaga wiele czasu. Większość składników wystarczy pokroić i połączyć.
Odpowiedni na każdą Zapraszam.

Składniki :
:::::::::::::::::::
600 gr.płatów śledziowych
1 jajko
1 łyżka koncentratu pomidorowego 
2 cebule
1 łyżka musztardy
Ostra papryka
Olej
Szczypta pieprzu
Natka pietruszki posiekaną
:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filety śledziowe wymoczyć w mleku , pokroić drobno w kosteczkę.Posiekac drobno cebulę ,dodać do śledzi .Jajko ugotować na twardo .Do śledzi dodać koncentrat pomidorowy,.musztardę oraz przyprawy.Dodać powoli oliwę ,delikatnie wymieszać .Ugotowane jajko i natkę pietruszki drobno posiekać .Posypać śledzie jajkiem i natką .Wyporcjować i podawać z pieczywem .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty