Uszka z Suszonymi Grzybkami Pani Gieni
Składniki:
::::::;;;;::::::::::::
Na ciasto:
::::::::::::::::::
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Woda (dodawaj stopniowo) ciepła
Na farsz:
:::::;;;;;;;:::::
50 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
Sól, pieprz do smaku
Bułka tarta (opcjonalnie)
:::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez kilka godzin. Następnie ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź, posiekaj.
Na patelni rozgrzać masło ,dodaj cebulę p i zeszklić na złoty kolor. Dodać posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodać odrobinę bułki tartej.
Z mąki, jajka i soli zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo wodę. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
Na stolnicy obsypanej odrobiną mąki rozwałkować ciasto na cienki placek. Wykroić szklanką kółka, a na każde kółko nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi formując uszka.
Ugotuj uszka w osolonej wodzie. Uszka go gotują się bardzo krótko, około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Uszka podajemy na gorąco z czerwonym barszczem.
Wskazówki:
Ciasto: Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę wody. Zbyt mokre – dosypać mąki.
Farsz: Możesz dodać do farszu przeciśnięty przez prasę czosnek.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz