Uszka z Suszonymi Grzybkami Pani Gieni


Witajcie kochani .Dziś przepis pani Gieni na pyszne uszka do barszczu.Miałam to szczęście , że pani Gienia podzieliła się ze mną przepisem na te specjalności kuchni polskiej .Wiadomo ,uszka z suszonymi grzybkami to nieodłączny element tradycyjnej polskiej wigilii. Ich przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale z tym przepisem krok po kroku dasz radę! Smak tych małych, delikatnych pierożków z aromatycznym farszem grzybowym przeniesie Cię wprost do świątecznej atmosfery.

Składniki:
::::::;;;;::::::::::::
Na ciasto:
::::::::::::::::::
  2 szklanki mąki pszennej
  1 jajko
   1/2 łyżeczki soli
   Woda (dodawaj stopniowo) ciepła

Na farsz:
:::::;;;;;;;:::::
 50 g suszonych grzybów
  1 cebula
  1 łyżka masła
  Sól, pieprz do smaku
  Bułka tarta (opcjonalnie)
:::;;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 Grzyby namoczyć w letniej wodzie przez kilka godzin. Następnie ugotować je w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź, posiekaj.
Na patelni rozgrzać masło ,dodaj cebulę p i zeszklić na złoty kolor. Dodać posiekane grzyby, doprawić solą i pieprzem. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodać odrobinę bułki tartej.
Z mąki, jajka i soli zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo wodę. Odstawić pod przykryciem na około 30 minut.
Na stolnicy obsypanej odrobiną mąki  rozwałkować ciasto na cienki placek. Wykroić szklanką kółka, a na każde kółko nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi formując uszka.
 Ugotuj uszka w osolonej wodzie. Uszka go gotują się bardzo krótko, około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Uszka podajemy na gorąco z czerwonym barszczem.
Wskazówki:
Ciasto: Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę wody. Zbyt mokre – dosypać mąki.
Farsz: Możesz dodać do farszu przeciśnięty przez prasę czosnek.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty