Zapiekanka " Italiana"
Składniki :
:::;::;::::::::::::
20 dag.włoskiego makaronu kolanka
20 dag.pieczarek
20 dag.wędzonej włoskiej szynki
2 puszki przecieru pomidorowego
Starty parmezan ok.50 gr.
2 cebule
2 ząbki czosnku
Masło
Oregano
Natka pietruszki
Sól
Pieprz
:::::::::::::::::::::::::::::::::
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i wyłożyć nim wysmarowane masłem naczynie żaroodporne.Cebulę i czosnek obrać , posiekać , zarumienić na maśle i dodać do makaronu .
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle.
Gdy woda z pieczarek odparuje , dodać pokrojoną szynkę o smażyć chwilę .
Następnie zawartość patelni wyłożyć na makaron i wymieszać.Przecier pomidorowy rozcieńczyć szklanką wody ,dodać sól , pieprz ,oregano ,parmezan starty i wymieszać.
Makaron zalać sosem , oprószyć parmezanem i zapiekać .
Piec w 180 stopniach przez 25 minut.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz