Barszcz ze Śledziem
Korzenie barszczu ze śledziem sięgają głęboko w historię polskiej kuchni. Barszcz, jako zupa z buraka, był obecny na polskich stołach od wieków. Śledź, z kolei, pojawił się w polskiej diecie wraz z rozwojem handlu morskiego. Połączenie tych dwóch składników dało początek daniu, które z czasem stało się jednym z najbardziej lubianych w Polsce.
Składniki:
:::::::::::::::::::
1 kg buraków
1 litr wody
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g filetów śledziowych
1/2 szklanki octu
2 łyżki cukru
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Śmietana do podania (opcjonalnie)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Buraki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać buraki i gotować do miękkości. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oleju.Śledzie opłukać, osuszuć i pokroić w kawałki. Do ugotowanych buraków dodać zeszkloną cebulę, czosnek, ocet, cukier, sól i pieprz.Gotować przez kilka minut. Zblendować zupę na gładką masę.Podawać gorącą, i ozdobioną kawałkami śledzia.
Wskazówki
Możesz dodać do zupy kilka łyżek zakwasu buraczanego, aby wzmocnić jej kwaśny smak.
Jeśli lubisz, możesz dodać do zupy pokrojone ziemniaki lub marchewkę.
Śledzie przed dodaniem do zupy możesz zamarynować w occie z dodatkiem przypraw.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz