Bigos Myśliwski


Witajcie kochani .Dziś przepis na Bigos Myśliwski.U nas w domu często się gotowało zimą ,nie tylko od święta.Dkatego w tym roku ugotowałam wczoraj cały gar 5 litrowy ,a dziś popakowałam w słoiki i do lodówki lub piwniczki ...i może czekać na swój czas ... Taki bigos  to polska klasyka  w kuchni.Potrawa, która od wieków gościła na polskich stołach, szczególnie w okresie zimowym. Charakterystyczny, intensywny smak zawdzięcza połączeniu różnych rodzajów mięsa, kiszonej kapusty, suszonych grzybów i aromatycznych przypraw. To danie sycące i pełne smaku, idealne na długie, chłodne wieczory.Może kiedyś i Wy spróbujecie go zrobić dla swoich domowników .Zapraszam.

Składniki:

::::::::::::::::::::::: 

 2 kg kapusty kiszonej

500 g mięsa dziczyzny (np. dzika, jelenia) 

500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, boczek)

500 g mięsa wołowego (np. rostbef)

200-300 g suszonych grzybów

2 cebule

 2 ząbki czosnku

 4 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

 2 łyżki majeranku

 Sól, pieprz do smaku

1 łyżka szałwi suchej

Smalec kaczy

Śliwki suszone, 

1-2szkl.czerwonego wina

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin. Następnie ugotować i pokroić. Z wywaru odcedzić grzyby.Wywar zatrzymać do kapusty.Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu na złoty kolor.Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa i smażyć do zeszklenia.Kapustę kiszoną opłukać i posiekać. Dodać do mięsa i warzyw.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól,szałwię , pieprz oraz pokrojone grzyby wraz z wywarem.Zalać wszystko wodą lub bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 4-5 godzin, aż mięso będzie miękkie, a kapusta rozpadnie się.Na pół godziny przed końcem gotowania dodać śliwki suszone i  czerwonego wina.

Wskazówki:

 Możesz użyć innych rodzajów mięsa, np. baraniny, ale dziczyzna nadaje bigosu wyjątkowego smaku.

 Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przed dodaniem do bigosu możesz ją sparzyć.

 Ilość przypraw możesz dostosować do własnych preferencji. 

Bigos smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany dzień wcześniej i ponownie podgrzany.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty