Bigos Myśliwski
Składniki:
:::::::::::::::::::::::
2 kg kapusty kiszonej
500 g mięsa dziczyzny (np. dzika, jelenia)
500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, boczek)
500 g mięsa wołowego (np. rostbef)
200-300 g suszonych grzybów
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka szałwi suchej
Smalec kaczy
Śliwki suszone,
1-2szkl.czerwonego wina
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin. Następnie ugotować i pokroić. Z wywaru odcedzić grzyby.Wywar zatrzymać do kapusty.Wszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i obsmażyć na smalcu na złoty kolor.Cebulę i czosnek posiekać, dodać do mięsa i smażyć do zeszklenia.Kapustę kiszoną opłukać i posiekać. Dodać do mięsa i warzyw.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól,szałwię , pieprz oraz pokrojone grzyby wraz z wywarem.Zalać wszystko wodą lub bulionem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 4-5 godzin, aż mięso będzie miękkie, a kapusta rozpadnie się.Na pół godziny przed końcem gotowania dodać śliwki suszone i czerwonego wina.
Wskazówki:
Możesz użyć innych rodzajów mięsa, np. baraniny, ale dziczyzna nadaje bigosu wyjątkowego smaku.
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przed dodaniem do bigosu możesz ją sparzyć.
Ilość przypraw możesz dostosować do własnych preferencji.
Bigos smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany dzień wcześniej i ponownie podgrzany.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz