Bigos Szwabski

 
Witajcie kochani.Uraczę Was znów moim rodzinnym przepisem , a jest nim " Szwabski Bigos ".Przepis przywieziony z Niemiec od Babci  przez moją mamę .Taki bigos to klasyka.
Choć bigos kojarzy się głównie z polską kuchnią, jego wersja niemiecka ma wiele wspólnego z naszym tradycyjnym daniem. Jednak różni się nieco składnikami i sposobem przygotowania. Niemiecki bigos jest zazwyczaj lżejszy i mniej tłusty niż polski, a jego smak jest bardziej wyrazisty dzięki dodatkom takich jak kminek czy majeranek.Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::::::::
1 kg kapusty kiszonej
500 g mięsa mieszanego (np. wołowina, wieprzowina, kiełbasa)
 2 cebule
 2 marchewki
 1 pietruszka
 2 ząbki czosnku
 2 liście laurowe
 5 ziaren ziela angielskiego
 1 łyżeczka kminku
 1 łyżeczka majeranku
 Sól, pieprz do smaku
 Olej do smażenia
 Bulion warzywny
Kiełbasa w kawałkach
1 jabłko do smaku zetrzeć na tarce
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;::::
Pokroić mięso w kostkę i obsmażyć na oleju.Kiełbasę pokroić na ok.3 cm.kawałki.
Pokroić cebulę, marchewkę i pietruszkę, starte jabłko . Dodać do mięsa i smażyć przez kilka minut.
 Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek.
Zalać bulionem wołowym lub z kury , tak aby przykrył składniki. Dusić pod przykryciem przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a kapusta rozpadnie się. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Niemiecki bigos najlepiej smakuje podany z chlebem lub ziemniakami. Możesz go również wzbogacić o kluski śląskie lub kaszę gryczaną.Smacznego!

Komentarze

Popularne posty