Bigos Szwabski
Witajcie kochani.Uraczę Was znów moim rodzinnym przepisem , a jest nim " Szwabski Bigos ".Przepis przywieziony z Niemiec od Babci przez moją mamę .Taki bigos to klasyka.
Choć bigos kojarzy się głównie z polską kuchnią, jego wersja niemiecka ma wiele wspólnego z naszym tradycyjnym daniem. Jednak różni się nieco składnikami i sposobem przygotowania. Niemiecki bigos jest zazwyczaj lżejszy i mniej tłusty niż polski, a jego smak jest bardziej wyrazisty dzięki dodatkom takich jak kminek czy majeranek.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::::::::
1 kg kapusty kiszonej
500 g mięsa mieszanego (np. wołowina, wieprzowina, kiełbasa)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku
Olej do smażenia
Bulion warzywny
Kiełbasa w kawałkach
1 jabłko do smaku zetrzeć na tarce
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;::::
Pokroić mięso w kostkę i obsmażyć na oleju.Kiełbasę pokroić na ok.3 cm.kawałki.
Pokroić cebulę, marchewkę i pietruszkę, starte jabłko . Dodać do mięsa i smażyć przez kilka minut.
Dodać kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i majeranek.
Zalać bulionem wołowym lub z kury , tak aby przykrył składniki. Dusić pod przykryciem przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a kapusta rozpadnie się. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Niemiecki bigos najlepiej smakuje podany z chlebem lub ziemniakami. Możesz go również wzbogacić o kluski śląskie lub kaszę gryczaną.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz