Chrupiąca Sałatka z Buraka
Chrupiąca sałatka z burakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów! Słodkawy smak pieczonego buraka doskonale komponuje się z orzeźwiającą świeżością pomidorów i pysznym dressingiem .To idealne danie zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek
Składniki:
:::::::::::::::::::
35 dag pomidorów (pokrojonych w kostkę)
25 dag buraczków (gotowanych i pokrojonych w kawałki)
1 czerwona cebula (pokrojona w ćwiartki, a następnie w plasterki)
1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
2,5 łyżeczki octu czerwonego winnego
2 łyżki likieru wiśniowego
1 łyżka miodu płynnego
Sól i pieprz do smaku
1 surowy burak (pokrojony cienko na mandolinie lub szatkownicy)
:::::::;:;;::;::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
W miseczce wymieszać musztardę, ocet, likier wiśniowy, miód, sól i pieprz. Dobrze wszystko połączyć.
W większej misce połącz pokrojone pomidory, buraczki, cebulę i cienko pokrojony surowy burak. Całość polej przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
Odstawić sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Przed podaniem ponownie delikatnie wymieszać sałatkę. Można podawać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub grilla.
Wskazówka:
Aby sałatka była jeszcze bardziej chrupiąca, możesz dodać garść rukoli lub innych ulubionych listków sałaty.
Przed podaniem możesz posypać sałatkę posiekanymi orzechami włoskimi lub pokruszonym serem feta.Smacznego.
Sałatka wygląda super
OdpowiedzUsuńI tak smakuje :).
OdpowiedzUsuń