Ciasteczka Cytrynowo -Maślane


Witajcie kochani.Dziś moje ulubione ciasteczka maślano-cytrynowe.Zawsze zimą to hit mojej kuchni.Nie znajdziecie lepszych ciasteczek na świecie ha ha ...oczywiście żartuję....
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i przepełnione cytrynową świeżością – takie właśnie są te domowe ciasteczka. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Przygotujesz je szybko i łatwo, a efekt zachwyci każdego!Zapraszam.

Składniki:
::::::::::::::::::::::
120 g masła (w temperaturze pokojowej)
100 g cukru pudru
1 jajko
skórka otarta z 1 cytryny
 sok z ½ cytryny
 200 g mąki pszennej tortową 
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ziarenka z jednej wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego lub zapachu
 szczypta soli
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Do miski włożyć miękkie masło ,dodać cukier puder i ucierać na puszystą masę . Dodać jajko i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać. Do masy przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto ręką, aż składniki się połączą.Ciasto rozwałkować na blacie lekko podsypany mąką i wycinać kółka formą do ciasteczek ( ja użyłam szklanki i spodu grawerowanego od niej )
 Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy.Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec przez około 12-15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.
Wyjąć ciasteczka z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blasze.
Wskazówki :
Opcjonalnie po ostudzeniu ciasteczek można je polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą ,albo przed pieczeniem posypać cukrem kryształem i upiec .Smacznego.


Komentarze

Popularne posty