Galareta Wieprzowa


Witajcie kochani.Dziś przepis na moją ulubioną galaretę wieprzową bez której nie obejdzie się żadny spęd rodzinny.,.
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, to tradycyjne polskie danie, które od wieków gości na naszych stołach. Jej historia sięga XVI wieku, a dokładniej wesela Zygmunta Starego i Bony Sforzy w 1518 roku. To właśnie wtedy po raz pierwszy pojawiła się wzmianka o galarecie mięsnej podawanej z sałatą.
Początkowo galaretę przyrządzano nie z wieprzowiny, a z bardziej szlachetnych mięs, takich jak pulardy, kapłony czy ryby. Dopiero później, wraz ze zmianą kulinarnych upodobań, zaczęto używać nóżek wieprzowych. Połączenie delikatnego mięsa z wyrazistym bulionem tworzy wyjątkowy smak, który wielu osobom przypadł do gustu. Galaretka to danie, które od pokoleń przekazywane jest w rodzinach, co sprawia, że ma dla wielu osób wartość sentymentalną. Zawiera żelatynę, która korzystnie wpływa na stawy i skórę.Zapraszam.

Składniki :
::::::::::::::::::::::
2 golonki
4 nóżki wieprzowe
1 łyżka soli
3 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
1 duża cebula
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego 
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
Sól
Pieprz 
4 duże ząbki czosnku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso czyścimy ,opalamy jak potrzeba nad gazem ,płuczemy i wkładamy do garnka.Warzywa obieramy ,myjemy i kroimy na kawałki .Cebulę wraz z łuską opalamy na ogniu ,dokładamy do garnka.Czosnek obieramy z łuski o dodajemy do garnka.Wsypujemy pieprz ziarnisty , ziele angielskie,listki laurowe i zalewam wodą tylko tyle aby pokryło nam mięso ,solimy.Gotujemy na małym ogniu ok.3 godziny.Mięso obieramy z kości ,kroimy lub rozdrabniamy widelcem,i wkładamy do  miski .Rosół cedzimy i zalewamy galaretę .Studzimy.Całość wkładamy do lodówki ,aby nam się wszystko stężało.Podajemy  

Komentarze

Popularne posty