Galareta Wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, to tradycyjne polskie danie, które od wieków gości na naszych stołach. Jej historia sięga XVI wieku, a dokładniej wesela Zygmunta Starego i Bony Sforzy w 1518 roku. To właśnie wtedy po raz pierwszy pojawiła się wzmianka o galarecie mięsnej podawanej z sałatą.
Początkowo galaretę przyrządzano nie z wieprzowiny, a z bardziej szlachetnych mięs, takich jak pulardy, kapłony czy ryby. Dopiero później, wraz ze zmianą kulinarnych upodobań, zaczęto używać nóżek wieprzowych. Połączenie delikatnego mięsa z wyrazistym bulionem tworzy wyjątkowy smak, który wielu osobom przypadł do gustu. Galaretka to danie, które od pokoleń przekazywane jest w rodzinach, co sprawia, że ma dla wielu osób wartość sentymentalną. Zawiera żelatynę, która korzystnie wpływa na stawy i skórę.Zapraszam.
Składniki :
::::::::::::::::::::::
2 golonki
4 nóżki wieprzowe
1 łyżka soli
3 marchewki
2 pietruszki
Kawałek selera
1 duża cebula
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
Sól
Pieprz
4 duże ząbki czosnku
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso czyścimy ,opalamy jak potrzeba nad gazem ,płuczemy i wkładamy do garnka.Warzywa obieramy ,myjemy i kroimy na kawałki .Cebulę wraz z łuską opalamy na ogniu ,dokładamy do garnka.Czosnek obieramy z łuski o dodajemy do garnka.Wsypujemy pieprz ziarnisty , ziele angielskie,listki laurowe i zalewam wodą tylko tyle aby pokryło nam mięso ,solimy.Gotujemy na małym ogniu ok.3 godziny.Mięso obieramy z kości ,kroimy lub rozdrabniamy widelcem,i wkładamy do miski .Rosół cedzimy i zalewamy galaretę .Studzimy.Całość wkładamy do lodówki ,aby nam się wszystko stężało.Podajemy
Komentarze
Prześlij komentarz