Karp Pachnący Kminkiem
Witajcie kochani.Ostatnio robiłam przepis na pysznego karpia z kminkiem i chce się dziś z Wami podzielić tym przepisem ,bo myślę ,że nieraz warto odejść od tradycji smażonego karpia i zrobić coś bardziej spektakularnego .Zapraszam.
Składniki :
:::::::::::::::::::::
1kg.karpia
3 dag.słoniny
5 dağ.masła
1 czubata łyżka mąki
1 łyżeczka sproszkowanego kminku
1/4 szkl.bulionu rybnego
Natka pietruszki
Kilka plasterków cytryny
:::::::::::::::::::::::::::;;;;;:::::::::::::
Oczyścić rybę, usunąć łuski i dokładnie wypłukać, pokroić na porcje. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem, z każdej strony. Na patelni roztopić słoninę, dodać masło. Na tłuszczu zeszklić mąkę, aż nabierze złotego koloru. Wlać bulion rybny, ciągle mieszając, aby nie było grudek. Dodać kminek i doprawić do smaku solą i pieprzem.Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.Kawałki karpia usmażyć na złoty kolor z każdej strony.Podawać z sosem ,posypanego natką pietruszki i plasterkiem cytryny.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz