Klasyczne Bitki Duszone w Sosie po Myśliwsku
Składniki:
:::::::::::::::::::
600g . mięsa od szynki lub schabu
3 cebule
4 suszone grzybki
1,5-2 szkl. bulionu warzywnego
2 ogórki kiszone
2 łyżki mąki pszennej
Sól, pieprz do smaku
Liść laurowy
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka ziaren czarnego pieprzu
Papryka słodka mielona do smaku
0.5 szkl.kremowki 30 %
Oraz spora garść utłuczonego ziaren jałowca
Smalec/ Olej do smażenia
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Mięso pokroić w plastry, rozbić lekko tłuczkiem i przyprawić solą oraz pieprzem. Opanierować kotlety w mące. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na około 30 minut. Następnie pokroić je i podsmażyć na smalcu/oleju wraz z posiekaną cebulą .Bitki smażyć na patelni z obu stron do zrumienienia.
Do garnka przełożyć usmażone bitki, podsmażone grzyby z cebulą . Zalać bulionem, dodać pokrojone w plasterki ogórki kiszone i dusić pod przykryciem około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe bitki podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz