Kokosowy Sernik ze Śmietaną
Składniki na spód ciasta :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
1 kostka masła
0.5 szkl.Cukru
5 Jajek
5 szkl.mąki
Masa serowa:
:::::::::::::::::::::::::::
2 budynie waniliowe
3 szt.śmietany kwaśnej 18% po 400 gr.
1 Cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
15 dag. wiórków kokosowych
Ekstrakt z wanilii
Dodatkowo:
1 czekolada na polewę i posypka
::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
Spód:
Białka oddzielić od żółtek i je schłodzić .Z mąki, cukru , żółtek i proszku do pieczenia ,zagnieść gładkie ciasto .1/4 część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić .Resztą ciasta wyłożyć dno dużej formy i boki.Wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiec ciasto przez 15-20 minut.
Masa serowa:
Śmietanę zmiksować z budyniem ,proszkiem do pieczenia i wanilią.Jak masa będzie jednolita dodać kokosowe wiórki i wymieszać.
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli ,dodając stopniowo cukier .Delikatnie połączyć z masą śmietanową i przelać ciasto na podpieczony spód .Na wierzch ciasta zetrzeć tarka o dużych oczkach zamrożone ciasto i wstawić ciasto do piekarnika .
Piec 60 -70 minut w 180 stopniach .Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto przez 15 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone sernik .Posypać posypką.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz