Kokosowy Sernik ze Śmietaną


Witajcie kochani .Dziś przepis na cudownie smaczny Sernik kokosowy ze śmietany kwaśnej.Chrupiący spód i puszysta, kokosowa masa serowa z nutką kwaśności - ten sernik to prawdziwa uczta dla podniebienia! Połączenie delikatnego twarogu, aromatycznych wiórek kokosowych i gęstej kwaśnej śmietany tworzy niepowtarzalny smak, który zachwyci każdego.Zapraszam.

Składniki na spód ciasta :
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  1 kostka masła 
  0.5 szkl.Cukru
   5 Jajek 
   5 szkl.mąki 

  Masa serowa:
:::::::::::::::::::::::::::
   2 budynie waniliowe
   3 szt.śmietany kwaśnej 18% po 400 gr.
   1  Cukier waniliowy 
1 proszek do pieczenia
    15 dag. wiórków kokosowych
   Ekstrakt z wanilii
Dodatkowo:
1 czekolada na polewę i posypka
::::::::;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::; 
  Spód:
   Białka oddzielić od żółtek i je schłodzić  .Z mąki, cukru , żółtek i proszku do pieczenia ,zagnieść gładkie ciasto .1/4 część ciasta zawinąć w folię spożywczą i zamrozić .Resztą ciasta wyłożyć dno dużej formy i boki.Wstawic do nagrzanego piekarnika 180 stopni i podpiec ciasto przez 15-20 minut.
Masa serowa:
Śmietanę zmiksować z budyniem ,proszkiem do pieczenia i wanilią.Jak masa będzie jednolita dodać kokosowe wiórki i wymieszać.
 Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli ,dodając stopniowo cukier .Delikatnie połączyć z masą śmietanową i przelać ciasto na podpieczony spód .Na wierzch ciasta zetrzeć tarka o dużych oczkach zamrożone ciasto i wstawić ciasto do piekarnika .
Piec 60 -70 minut w 180 stopniach .Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić ciasto przez 15 minut.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać wystudzone sernik .Posypać posypką.Smacznego.
   


Komentarze

Popularne posty