Najlepsza Zupa z Kasztanów Jadalnych
Zupa kasztanowa to idealny wybór na jesień. Jej aksamitna konsystencja i słodkawy smak rozgrzeją Cię od środka i dostarczą wielu wartości odżywczych.
Od starożytności na nasze stoły
Kasztany były cennym pożywieniem już w czasach starożytnych. Rzymianie doceniali ich smak i wartość odżywczą. Zupa kasztanowa, choć ewoluowała na przestrzeni wieków, zachowała swoje miejsce w kuchni wielu kultur, zwłaszcza w regionach, gdzie kasztany rosną dziko.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
500 g kasztanów jadalnych/lub kupić juz gotowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki masła
200 ml mleka kokosowego
Sól, pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa (szczypta)
Natka pietruszki do posypania
:: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Naciąć kasztany, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Obrać ze skórki.Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać kasztany i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut.Zmiksować zupę na gładką masę. Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku.Podawać gorącą.
Wskazówka:
Dla bardziej kremowej konsystencji możesz dodać trochę śmietany.
Zupę możesz podawać z grzankami lub chrupiącymi chipsami z kasztanów.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz