Najlepsza Zupa z Kasztanów Jadalnych


Witajcie kochani.Nie wiem jak Wy ,ale lubię jesienią usiąść koło pieca i prażyć na patelni kasztany patrząc jak ogień buzuje pod blachą.Kiedy dni robią się chłodne lubię też przygotować przepyszną z nich zupę .
Zupa kasztanowa to idealny wybór na jesień. Jej aksamitna konsystencja i słodkawy smak rozgrzeją Cię od środka i dostarczą wielu wartości odżywczych.
Od starożytności na nasze stoły
Kasztany były cennym pożywieniem już w czasach starożytnych. Rzymianie doceniali ich smak i wartość odżywczą. Zupa kasztanowa, choć ewoluowała na przestrzeni wieków, zachowała swoje miejsce w kuchni wielu kultur, zwłaszcza w regionach, gdzie kasztany rosną dziko.

Składniki:
:::::::::::::::::::::
 500 g kasztanów jadalnych/lub kupić juz gotowe
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 1 litr bulionu warzywnego
 2 łyżki masła
 200 ml mleka kokosowego
 Sól, pieprz do smaku
 Gałka muszkatołowa (szczypta)
 Natka pietruszki do posypania
:: ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 Naciąć kasztany, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut. Obrać ze skórki.Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać kasztany i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować około 20 minut.Zmiksować  zupę na gładką masę. Dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku.Podawać gorącą.
Wskazówka:
  Dla bardziej kremowej konsystencji możesz dodać trochę śmietany.
  Zupę możesz podawać z grzankami lub chrupiącymi chipsami z kasztanów.
Smacznego.

Komentarze

Popularne posty