Pierogi ze Słodką Kapustą i Suszonymi Grzybkami
Witajcie kochani.Dziś przepis kolejny na pierogi z przepisem na ciasto od Magdy Gessler,z nadzieniem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybkami.Zapraszam.
Składniki:
::::::;::::::::::::::::
500 gr.mąki pszennej
125 ml.gorącej wody
1 łyżeczka soli
Farsz:
:::::::::::::
1 mała główka kapusty słodkiej
2 garście grzybów suszonych
1 cebula
sól, pieprz do smaku
:::::::::::::::::::::::::;;;;;;::::::::::::
Mąkę przesiać na stolnicy , zrobić dołek w mące ,dodać sól i wlać gorącą wodę ,zarobić gładkie ciasto.Zostawić na 30 minut by odetchnęło .Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki ,nadziewać farszem, zlepić brzegi.
Farsz:Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości.Kapustę drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić i dokładnie wycisnąć. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać ugotowane i posiekane grzyby oraz kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Gotować pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.Gotowe pierogi można podać z podsmażoną cebulką, skwarkami lub polać roztopionym masłem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz