Pierogi ze Słodką Kapustą i Suszonymi Grzybkami

 


Witajcie kochani.Dziś przepis kolejny na pierogi z przepisem na  ciasto od Magdy Gessler,z nadzieniem ze słodkiej kapusty  z suszonymi grzybkami.Zapraszam.

Składniki:

::::::;::::::::::::::::

500 gr.mąki pszennej

125 ml.gorącej wody

1 łyżeczka soli

Farsz:

:::::::::::::

1 mała główka kapusty słodkiej 

2 garście grzybów suszonych

1 cebula

 sól, pieprz do smaku

:::::::::::::::::::::::::;;;;;;::::::::::::

Mąkę przesiać na stolnicy , zrobić dołek w mące ,dodać sól i wlać gorącą wodę ,zarobić gładkie ciasto.Zostawić na 30 minut by odetchnęło .Ciasto rozwałkować i wykrawać krążki ,nadziewać farszem, zlepić brzegi.

Farsz:Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na kilka godzin, a następnie ugotować do miękkości.Kapustę drobno poszatkować i  ugotować  do miękkości, odcedzić i dokładnie wycisnąć. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać ugotowane i posiekane grzyby oraz kapustę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.Gotować pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię.Gotowe pierogi można podać z podsmażoną cebulką, skwarkami lub polać roztopionym masłem.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty