Pierogi Ziemniaczane ze Suszonymi Grzybkami
Witajcie kochani .Dziś przepis na pierogi warte grzechu.Cudowne ciasto , które łatwo się zarabia na stolnicy i smakuje cudownie po usmażeniu.Tych pierogów się nie gotuje , bo robi się rozlazłe.Bardzo polecam ten przepis na te cudowne smażone pierogi z suszonymi grzybkami.
Składniki :
::::::::;::::::::::::
50 dag.ugotowanych i zmielonych ziemniaków
1 jajko
15 dag.mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
:::::::::::::
20 dag.suszonuch grzybków
2 cebule
2 łyżki masła
2 jaja
Sól i pieprz
Olej do smażenia
::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Składniki na ciasto zagnieść.Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni i wykroić szklanką krążki.
Farsz:
Grzyby namoczyć i ugotować. Odcedzić.Grzybki drobno posiekać.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać grzybki , doprawić solą i pieprzem, ostudzić.Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi.Na patelni rozgrzać olej i smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki:
Możesz użyć innego farszu, np. twarogu z ziołami, mięso.
Aby pierogi były chrupiące, obtoczyć je w bułce tartej przed smażeniem.
Podawać pierogi z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, cebulką.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz