Pierogi Ziemniaczane ze Suszonymi Grzybkami


 Witajcie kochani .Dziś przepis na pierogi warte grzechu.Cudowne ciasto , które łatwo się zarabia na stolnicy i smakuje cudownie po usmażeniu.Tych pierogów się nie gotuje , bo robi się rozlazłe.Bardzo polecam ten przepis na te cudowne smażone pierogi z suszonymi grzybkami.

Składniki :

::::::::;::::::::::::

50 dag.ugotowanych i zmielonych ziemniaków 

1 jajko

15 dag.mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Farsz:

:::::::::::::

20 dag.suszonuch grzybków 

2 cebule

2 łyżki masła

2 jaja

Sól i pieprz

Olej do smażenia 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Składniki na ciasto zagnieść.Ciasto rozwałkować na obsypanej mąką powierzchni i wykroić szklanką krążki.

 Farsz:

  Grzyby namoczyć i ugotować. Odcedzić.Grzybki drobno posiekać.Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać grzybki , doprawić solą i pieprzem, ostudzić.Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i zlepić brzegi.Na patelni rozgrzać olej i smażyć pierogi z obu stron na złoty kolor.

 Wskazówki:

Możesz użyć innego farszu, np. twarogu z ziołami, mięso. 

Aby pierogi były chrupiące, obtoczyć je w bułce tartej przed smażeniem.

Podawać pierogi z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, cebulką.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty