Ryba Smażona z Pieczarkami
szybki i smaczny posiłek to ryba smażona z pieczarkami jest doskonałym wyborem. To połączenie delikatnego mięsa ryby z aromatycznymi grzybami to klasyka kuchni, która zawsze się sprawdza. Danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne. Idealne na obiad dla całej rodziny lub romantyczną kolację.
Składniki:
::::::::::::::::::::
Filety rybne (np. z łososia, pangi, mintaja)
Pieczarki
Cebula
Mąka
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sól, pieprz, przyprawy do ryb (opcjonalnie)
Świeża pietruszka (do dekoracji)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rybę umyć , osuszyć ,pokroić na porcje, oprószyć solą i pieprzem.Pieczarki i cebulę pokroić w plastry.
Przygotować marynatę: w misce wymieszać rozbite jajko, mąkę, bułkę tartą i przyprawy.
Filety obtoczyć w mące, następnie w marynacie i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Na drugiej patelni podsmażyć pieczarki z cebulą do miękkości.Gotową rybę podawać z pieczarkami, posypaną świeżą pietruszką.
Wskazówki:
Możesz użyć dowolnego rodzaju ryby, którą lubisz.
Zamiast bułki tartej możesz użyć płatków owsianych lub orzechów.
Do marynaty możesz dodać ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, ryżem, surówką.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz