Ryba w Szafranowo - Bazyliowym Sosie
Witajcie kochani .Dziś przepis na pyszną w kremowym sosie rybę. Ryba w sosie szafranowym z bazylią ,cudownie aromatyczne danie dla miłośników ryb.To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Delikatne mięso ryby doskonale komponuje się z intensywnym aromatem szafranu i świeżością bazylii. Sos szafranowy nadaje potrawie złocisty kolor i wyjątkowy smak, który przeniesie Cię wprost do śródziemnomorskich krain.
Składniki:
::;;;;:::::::::::::::::
4 filety ulubionej ryby
Sok z cytryny
1 ząbek czosnku
150 ml.Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Mąka do obtoczenia ryby
Sos:
:::;;;;;::::::::
Sok i otarta skórka z 1 cytryny
Szafran
1 ząbek czosnku
0.5 małej cebuli
100 ml.Śmietany kremówki
Kieliszek białego wina 100 ml.
Bazylia świeża liście lub łyżeczka suszonej
Sól i pieprz
Bulion rybny lub warzywny
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Filety rybne osuszyć ,oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać nitki szafranu, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem. Dusić, aż alkohol odparuje.Dolać bulion, dodać posiekaną bazylię i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor.Gotową rybę polej sosem szafranowym i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, ziemniakami puree lub świeżymi warzywami.
Wskazówki:
Aby w pełni uwolnić jego aromat, zalać go gorącą wodą przed dodaniem do sosu. Możesz użyć zarówno świeżej, jak i suszonej bazylii. Świeża nada daniu bardziej intensywny smak.
Zamiast dorsza możesz użyć innych rodzajów ryb o białym mięsie, np. halibuta, mintaja czy łososia.
Do tego dania doskonale pasują również grillowane warzywa, takie jak cukinia, bakłażan i papryka.Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz