Ryba w Szafranowo - Bazyliowym Sosie


 Witajcie kochani .Dziś przepis na pyszną w kremowym sosie rybę. Ryba w sosie szafranowym z bazylią ,cudownie aromatyczne danie dla miłośników ryb.To danie to prawdziwa uczta dla zmysłów! Delikatne mięso ryby doskonale komponuje się z intensywnym aromatem szafranu i świeżością bazylii. Sos szafranowy nadaje potrawie złocisty kolor i wyjątkowy smak, który przeniesie Cię wprost do śródziemnomorskich krain.

Składniki:

::;;;;:::::::::::::::::

4 filety ulubionej ryby

Sok z cytryny

1 ząbek czosnku

150 ml.Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Mąka do obtoczenia ryby

Sos:

:::;;;;;::::::::

Sok i otarta skórka z 1 cytryny

Szafran

1 ząbek czosnku

0.5 małej cebuli 

100 ml.Śmietany kremówki

Kieliszek białego wina 100 ml.

Bazylia świeża liście lub łyżeczka suszonej

Sól i pieprz

Bulion rybny lub warzywny

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: 

Filety rybne  osuszyć ,oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać nitki szafranu, chwilę podsmażyć, a następnie zalać białym winem. Dusić, aż alkohol odparuje.Dolać bulion, dodać posiekaną bazylię i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć filety z obu stron na złoty kolor.Gotową rybę polej sosem szafranowym i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem, ziemniakami puree lub świeżymi warzywami.

Wskazówki:

Aby w pełni uwolnić jego aromat, zalać go gorącą wodą przed dodaniem do sosu. Możesz użyć zarówno świeżej, jak i suszonej bazylii. Świeża nada daniu bardziej intensywny smak.

Zamiast dorsza możesz użyć innych rodzajów ryb o białym mięsie, np. halibuta, mintaja czy łososia.

Do tego dania doskonale pasują również grillowane warzywa, takie jak cukinia, bakłażan i papryka.Smacznego!


Komentarze

Popularne posty