Sernik Cytrynowy z Polewą Porzeczkową
Witajcie kochani .Dziś świetny i smaczny przepis na szybki sernik.Sernik cudownie delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią ,porzeczką i cytryną.Polecam bardzo.Zapraszam.
Składniki:
::::::::::::::::::
75 dag.sera na sernik
1 szkl.cukru
0.5 kostki masła
4 dag.rodzynek
4 dag.migdałów
1 laska wanilii
Otarta skórka i sok z 1 cytryny
20 gr.mąki pszennej
5 białek
Polewa Porzeczkowa:
100 gr.świeżych porzeczek plus cukier do smaku lub 1 słoik dżemu porzeczkowego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Rodzynki zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.Migdały zblanszować (zalać wrzątkiem, obrać ze skórki) i posiekać.
Masa serowa:
:::::::::::::::::::::::::
Jeśli używamy zwykłego twarogu tłustego to
ser zmielić dwukrotnie przez sitko lub kupić już taki gotowy na sernik.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do masy serowej roztopione masło, rodzynki, migdały, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, mąkę i nasiona z laski wanilii.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć masę serową do tortownicy. Piec przez około 60-70 minut, aż sernik będzie ścięty.Upieczony sernik zostawić przez 15 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika a potem lekko odchylić je i zostawić sernik do całkowitego ostudzenia .
Polewa porzeczkowa:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Świeże porzeczki z cukrem zgotować na puree.Jeśli używamy dżemu to dżem porzeczkowy podgrzać , aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Ostudzony sernik polać przygotowaną polewą.Posypac migdałami.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz