Śledź w Smażonych Jabłkach
Witajcie kochani.Dzis kolejny przepis na śledzie w smażonych jabłuszkach.Jeśli
chcesz spróbować czegoś wyjątkowego to połączenie słonego śledzia ze słodkimi, karmelizowanymi jabłkami to prawdziwa uczta dla podniebienia! Ten tradycyjny przepis zachwyci Cię niebanalnym smakiem.
Choć śledzie są znane od wieków, to właśnie połączenie ich z jabłkami to stosunkowo młodszy pomysł. Powstał prawdopodobnie w kuchni domowej, gdzie kucharze eksperymentowali z różnymi smakami. Słodko-słone połączenie szybko zyskało popularność i dziś jest uważane za jedno z najbardziej oryginalnych dań śledziowych.
* Składniki:
:::::::::::::::::::::::::
600 g śledzi solonych
1 szkl.mleka.do namoczenia śledzi
4 duże jabłka (np. szara reneta)
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
majeranek
Sól,
Starta skórka z cytryny
Ostra papryka mielona szczypta
pieprz do smaku
Natka pietruszki do dekoracji
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Śledzie wymoczyć w mleku przez kilka godzin. Jabłka obrać, pokroić w kostkę.Cebulę posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cebulę, przyprawy. Smażyć do miękkości. Śledzie osuszyć, pokroić w kawałki . Ułożyć śledzie na półmisku, polać sosem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.Podawać z chrupiącym pieczywem lub ziemniakami.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz