Tarta Miodowa


Witaj ie kochani.Dzis mam dla Was perełeczkę wśród przepisów na tartę.
Jeśli szukasz wyjątkowego i oryginalnego przepisu na ciasto to nasza tarta miodowa z orzechami jest dla Ciebie . Idealne połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego miodu i aromatycznych orzechów. Doskonała na specjalne okazje lub po prostu, gdy chcesz się czymś słodkim rozpieścić.Zapraszam.

Składniki na ciasto:
:::;;;;;:::::::::::::::::::::::::
    2 szkl.mąki
   0.5 kostki masła
   2 łyżki cukru pudru
   1 jajko
   Szczypta soli( najlepszą to kwiat soli)
1 łyżka śmietany 18%

 Nadzienie:
:::::::;;::::::::::;::;
   0.5 kostki masła
    150 g cukru pudru
    3 jajka
   2/3 szkl.miodu
   400 g. mielonych orzechów (np. włoskie, laskowe)
  Sok i starta skórka  z 1 cytryny
 ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;::::::::
 Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić na 30 minut w lodówce.
 Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać jajka i miód, dokładnie wymieszać. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny ,orzechy, ponownie wymieszać.
  Rozgrzać piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Piec przez około 15 minut. Wyjąć, wyłożyć na nie nadzienie  z orzechów i piec jeszcze przez około 30-35 minut. Po ostudzeniu dekorować dodatkowymi orzechami.Smacznego!

Wskazówki:
 Możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów.
  Dla bardziej intensywnego smaku dodaj do ciasta szczyptę cynamonu.
 Przed podaniem możesz polać tartę roztopioną czekoladą lub karmelem .Smacznego.

Komentarze

Popularne posty