Tarta Miodowa
Jeśli szukasz wyjątkowego i oryginalnego przepisu na ciasto to nasza tarta miodowa z orzechami jest dla Ciebie . Idealne połączenie chrupiącego ciasta, słodkiego miodu i aromatycznych orzechów. Doskonała na specjalne okazje lub po prostu, gdy chcesz się czymś słodkim rozpieścić.Zapraszam.
Składniki na ciasto:
:::;;;;;:::::::::::::::::::::::::
2 szkl.mąki
0.5 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli( najlepszą to kwiat soli)
1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
:::::::;;::::::::::;::;
0.5 kostki masła
150 g cukru pudru
3 jajka
2/3 szkl.miodu
400 g. mielonych orzechów (np. włoskie, laskowe)
Sok i starta skórka z 1 cytryny
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;::::::::
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić na 30 minut w lodówce.
Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodać jajka i miód, dokładnie wymieszać. Następnie dodać sok i skórkę z cytryny ,orzechy, ponownie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć formę, nakłuć widelcem. Piec przez około 15 minut. Wyjąć, wyłożyć na nie nadzienie z orzechów i piec jeszcze przez około 30-35 minut. Po ostudzeniu dekorować dodatkowymi orzechami.Smacznego!
Wskazówki:
Możesz użyć dowolnych ulubionych orzechów.
Dla bardziej intensywnego smaku dodaj do ciasta szczyptę cynamonu.
Przed podaniem możesz polać tartę roztopioną czekoladą lub karmelem .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz