W -Z Pani Gieni


Witajcie kochani.Dziś zabiera Was   pani Gienia na przepyszne ciasto  do przeszłości  .Kiedy chcemy poczuć smak tamtych lat lub dzieciństwa to sięgamy po przepis na to ciasto , które było bardzo modne w tamtych latach. To ciasto, które przywołuje wspomnienia ciepłych chwil spędzonych z rodziną. Delikatny biszkopt, bita śmietana i czekoladowa polewa przeniosą Cię wprost do beztroskich lat PRL.Zapraszam.

Składniki  na czekoladowe ciasto:
::::::::::::::::::::::::::::::;:::::;;;;;;;::::::::::::::
6 dużych jajek 
200 gr.cukeu
130 gr.mąki tortowej 
4 łyżki kakao
50 ml.zimnej wody
 
Do nasączania biszkoptu:
250 ml.zaparzonej czarnej herbaty 
3 łyżki czystej wódki lub spirytusu

Składniki na Bitą Śmietanę :
1 litr kremówki 36%
0.5 szkl.cukru pudru 
2 saszetki śmietano-fix lub 2 łyżki glukozy

Składniki na polewę :
150 gr.czekolady deserowej
0.5 szkl.kremówki 36%

Pozostałe składniki:
250 gr.dżemu z czarnej porzeczki 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::;;;;;;;;;;;;::::::::::
Mąkę wymieszać z kakao w misce , wymieszać.Białka jajka oddzielić od żółtek.Białka wlać do czystej miski ,dodać szczyptę soli i ubić na sztywna pianę .Dodawać w trakcie ubijania po trochu cukru,miksując białka.Gdy białka ubite na sztywno ,dodajemy żółtka i miksujemy 5 sekund,wlać zimną wodę i od razu wymieszać całość powoli i delikatnie ,ale już przy pomocy szpatułki .Teraz wsypać mąkę wymieszaną z kakao .Całość bardzo delikatnie wymieszać szpatułką ,aż uzyskanie jednolite ciasto.Dno dużej formy 24x35 cm.wyłżyć papierem do pieczenia ,natłuszczyć dno.Ciasto wylać do formy i piec w piekarniku 180 stopni ,góra-dół przez 30 minut lub do suszonego patyczka.
Przygotować płyn do nasączenia ciasta .
Zaparzyć herbatę ,przetsudzić.Wlać do niej alkohol, wymieszać.Gotowe ciasto wyjąć ,ostudzić ,przekroić wzdłuż .Dolną część ciasta przełożyć na podłużny talerz, nasączyć połową  herbaty z alkoholem .Posmarować ciasto teraz dżemem porzeczkowym o odstawić w chłodne miejsce .
Ubić  bardzo schłodzoną śmietanę  z cukrem pudrem na krem a na koniec dodać dwie saszetki śmietano -fix.
Krem z bitej śmietany większość ( troszkę zostawić do dekoracji )rozsmarować po placku na spód z dżemem .Wyrównać powierzchnię .Teraz nasączany kolejny blat biszkoptu ,przykrywamy całość z kremem ,dociskamy .
Teraz przygotujemy polewę :
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku,gdy będzie gorąca , dodajemy połamaną czekoladę deserowa.Ściagamy z ognia ,i mieszamy aż nam się czekolada roztopi.Moze to potrwa kilka minut.Wylać gotową polewę na ciasto i wyrównać po całości szpatułką .Zostawić do wystudzenia polewy.Dekorujemy resztą bitej śmietany .Smacznego.





Komentarze

Popularne posty