Zupa Grzybowa Zabielana
Zupa grzybowa to danie, które towarzyszyło Polakom od pokoleń. Suszone grzyby, zbierane jesienią, pozwalały cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Zabielanie zupy śmietaną było sposobem na dodanie jej kremowej konsystencji i bogactwa smaku.
Składniki:
:::::::::::::::::::::
50 g suszonych grzybów
1 litr wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 seler
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200 ml śmietany 18%
Kasza jęczmienna perłowa( ugotować według przepisu na opakowaniu)
Sól,
pieprz do smaku
Liść laurowy,
ziele angielskie
:::;::::::::::::::::::::::::::
Grzyby zalać ciepłą wodą i odstawić na noc.Następnego dnia odcedzić grzyby, wodę zachować. Warzywa pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać warzywa i chwilę podsmażyć.
Zalać wodą po grzybach i bulionem, dodać grzyby, przyprawić i gotować około 30 minut. Zupę przecedzić.Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na złoty kolor.Zasmażkę rozprowadzić gorącym wywarem z zupy.Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia.Zupę doprawić do smaku.Smacznego
Zupę podawać gorącą z kaszą perłową, posypaną posiekaną natką pietruszki. Świetnie smakuje z grzankami lub domowym makaronem.
Dodatkowe wskazówki:
Możesz dodać do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę.
Zamiast śmietany możesz użyć mleka kokosowego dla wegańskiej wersji.
Dla intensywniejszego smaku grzybowego dodaj łyżeczkę suszonego majeranku.
Komentarze
Prześlij komentarz