Zupa Rybna z Kawałkami Smażonej Ryby
Witajcie kochani.Dziś przepis na pyszną ,kremową zupę rybną.Jak wiemy ,
zupa rybna to klasyczna potrawa, która rozgrzeje Cię w chłodne dni i dostarczy wielu cennych składników odżywczych. Jej aromat i smak przeniosą Cię nad morskie wybrzeże. Dzisiaj przygotujemy wyjątkową wersję zupy rybnej, w której kawałki ryby będą dodatkowo usmażone, co nada jej chrupiącej tekstury i intensywnego smaku.
Zupa rybna to danie o długiej tradycji, obecne w kuchniach wielu narodów. Jej korzenie sięgają czasów, gdy ludzie żyli w pobliżu zbiorników wodnych i ryby były łatwo dostępnym pożywieniem. Każda kultura dodała do niej swoje unikalne składniki i przyprawy, tworząc niezliczone wariacje tego dania.Zapraszam.
Składniki:
:::::::::::::::::::
500 g .świeżych filetów ryby (np. dorsz, halibut)
1,5 litra bulionu rybnego lub warzywnego
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 selera
1 por
1 świeży pomidor (lub 1/3 puszki pomidorów)
2-3 łyżki oleju
Sól,
pieprz,
zioła prowansalskie
Liść laurowy,
ziele angielskie
Natka pietruszki do posypania
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i por pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i smażyć przez kilka minut.Zalać warzywa bulionem, dodać przyprawy i gotować przez około 20 minut.
Filety rybne pokroić w porcje, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kawałki ryby na złoty kolor. Do zupy dodaj pokrojonego pomidora i usmażoną rybę. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aż ryba będzie miękka.
Przed podaniem posyp zupę świeżą natką pietruszki,i ułożyć kawałek smażonej ryby.
Wskazówki:
Możesz użyć różnych rodzajów ryb do przygotowania tej zupy.
Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do zupy szczyptę ostrej papryki.
Zupę możesz podawać z grzankami lub świeżym pieczywem.Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz