Duszone Kotlety Schabowe w Sosie Czosnkowym
Składniki:
:::::::::::::::::::
0.5 kg.kotletów schabowych
4 ząbki czosnku
1 cebula drobno posiekaną
1 szkl.bulionu drobiowego
100 ml.śmietanki kremówki 36%
1 łyżka masła
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozmieszane ze śmietanką
2 łyżki oliwy
Sól
Pieprz
1 łyżeczka tymianku
Posiekana natka pietruszki
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Kotlety schabowe oprószyć solą i pieprzem .W rondlu rozgrzać olej ,smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor.Mieso przełożyć na talerz.Na tej samej patelni rozpuścić masło ,dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć ,aż zmięknie ok.1 minuty .Dodać posiekany drobno czosnek i smażyć jeszcze kilka sekund.Wlać bulion ,wymieszać dokładnie zeskrobując resztki mięsa z dna rondla i cebuli .W miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną ze śmietanką i z odrobiną sosu ,wymieszać i wlać do rondla ,wymieszać.Wlozyc usmażone kotlety schabowe do sosu i dusić na małym ogniu przez ok.20 minut ,aż będą miękkie .Dodać tymianek,wymieszać .W razie potrzeby dodać sól i pieprz.Schab podawać z puree,posypane natką pietruszki i surówkami .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz