Duszone Żeberka w Sosie Słodko-Kwaśnym


Witajcie kochani.Jesteście  gotowi na kulinarną przygodę? Dzisiaj przygotujemy danie, które zachwyci zarówno miłośników mięsa, jak i amatorów egzotycznych smaków. Duszone żeberka w sosie słodko-kwaśnym to eksplozja aromatów i tekstur, która przeniesie Cię wprost do azjatyckiej kuchni.Zapraszam .

Składniki:
:::::::::::::::::
1.5 kg.żeberek wieprzowych
2 łyżki oleju
Sól
Pieprz
Sos Słodko -Kwaśny
::::::::::::::::::::::::::::::::::
4 łyżki ketchupu 
2 ząbki czosnku,wycisnąć
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej z odrobiną wody,wymieszać
Szczypta chili
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki cukru brązowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy Dijon 
1 łyżka sosu Worcestershire 
1 szkl.bulionu drobiowego
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki,myjemy ,osuszamy.Przyprawić solą i pieprzem .
Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć żeberka na złoty kolor z każdej strony.
Przełożyć gotowe żeberka do rondla w którym będą duszone .
Przygotować sos:
W misce połączyć keczup ,ocet ,cukier ,sos sojowy , miód , musztardę , sos Worcestershire,bulion i wycisnąć czosnek ,dodać starty imbir .Dokładnie wszystko wymieszać.
Sos wlać do rondla z żeberkami .Zagotować ,zmniejszyć ogień pod palnikiem na malutki,przykryć pokrywką i  dusić  przez 2 godziny ,aż będą miękkie .
Od czasu do czasu zamieszać w garnku,żeby się nie przypaliły.
Gdy żeberka będą miękkie ,i jeśli sos będzie za rzadki to go zagęścić skrobia ziemniaczaną.Sos lekko zredukować odkrywając pokrywkę na ostatnie ok.10-20 minut.Podawać żeberka na gorąco obficie polewając sosem .Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami,ryżem oraz sałatkami.Smacznego.


Komentarze

Popularne posty