Karp Smażony
Chrupiąca skórka, soczyste mięso – to wszystko sprawia, że smażony karp jest jednym z najbardziej charakterystycznych dań polskiej kuchni. Ale skąd wzięła się ta tradycja?
Historia:
Hodowlę karpia w Polsce zapoczątkowali cystersi w średniowieczu.W XX w.popularność karpia na odświętnych stołach wzrosła po II wojnie światowej.
Dziś choć tradycja ta ma swoich przeciwników, smażony karp wciąż króluje na wielu polskich stołach.Zapraszam .
Składniki:
::::::::::::::::::::
4 dzwonki / filetów karpia
Mąka do obtoczenia
Sól
Pieprz
1 szkl.mleka
1 cebula
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Rybę oczyścić , umyć ,osuszyć.Do miski wlać mleko ,dodać pokrojoną w pióra cebulę .Do mleka dodać kawałki ryby ,zostawić na noc pod przykryciem w lodówce.
Na drugi dzień kawałki ryby umyć , osuszyć .Posolić i popieprzyć z każdej strony.Obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy , i na gorący tłuszcz wkładać kawałki karpia .Smażyć na złoty kolor z obu stron.Odsaczyć na ręczniku papierowym.Podajemy gorące .Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz