Klasyczny Kotlet Schabowy z Duszoną Cebulką


 Witajcie kochani.Dzis przepis na naszego polskiego kotleta schabowego ,tak wielbionego przez Polaków i mnie oczywiście ha ha ...Pysznie chrupiący, złoty kotlet schabowy, delikatny w środku, podany  z duszoną,  karmelizowaną cebulką – to klasyka polskiej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. To danie, które przywołuje wspomnienia domowych obiadów i rodzinnych spotkań. Przygotuj się na ucztę dla podniebienia.
Historia:
Kotlet schabowy w takiej formie, jaką znamy dziś, to danie stosunkowo młode. Jego popularność zawdzięczamy głównie powojennej dostępności mięsa wieprzowego. Choć dokładne pochodzenie przepisu jest trudne do ustalenia, to bez wątpienia kotlet schabowy jest efektem syntezy różnych tradycji kulinarnych.

Składniki:
:::;:::::::::::;;;;;;;
4 kotlety schabowe
4 cebule
 2 łyżki smalcu wieprzowego
Do panierki:
 mąka do panierowania 
2 roztrzepane jajka
Bułka tarta
 Sól, 
Pieprz do smaku
Do namoczenia mięsa :
1 szkl.mleka
::::::::::::::::::::::::::::::::
Kotlety lekko rozbić tłuczkiem .Do miski wlać mleko ,dodać posiekaną w pióra cebulę ,zanurzyć w nim  kotlety tak aby mleko z cebulą pokryło całość .Zostawiamy pod przykryciem na noc.
Kotlety na drugi dzień odsączyć ,cebulę zostawić odsączoną,kotlety osuszyć ,posolić i popieprzyć z obu stron.Resztę cebuli posiekać w piórka.Przygotowac trzy miseczki ,do pierwszej wsypać mąkę pszenną , do drugiej roztrzepane widelcem jajka ,a do trzeciej wsypać bułkę tartą.Kazdey kotlet panierować najpierw w mące ,potem w jajkach ,a na koniec w bułce tartej .
Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor .Zdjąć z patelni i odkładać w ciepłe miejsce na talerzyk ,przykryć go drugim ,a w tym czasie dodajemy trochę smalcu na tłuszcz że smażenia kotletów  i wsypujemy posiekaną cebulę w piórka.Dusimy na małym ogniu ,posypujemy cebulę lekko odrobiną cukru brązowego lub nie musowo i smażymy na karmelowy kolor.
 Podajemy  z ziemniakami puree i  ulubioną surówką i oczywiście z buraczkami.Smacznego.

Komentarze

Popularne posty